Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fasadklättrartjuv härjar i innerstaden

En fasadklättrande inbrottstjuv har gjort sig skyldig till minst 20 inbrott i Stockholms innerstad. Ett flertal av inbrotten har skett när de drabbade legat och sovit.

– Vi har en massa inbrott där folk har klättrat upp på fasaden, det har peakat de senaste tre till fyra veckorna, säger Sune Hedblad som är kriminalinspektör och ingår i inbrottsgruppen vi Södermalmspolisen.

Inbrotten har skett på dag- och nattetid och har främst ägt rum på Östermalm, Kungsholmen, Södermalm och i Vasastan. Tjuven, eller tjuvarna, tar sig in genom öppna fönster eller balkongdörrar, i bland flera våningar upp. Sune Hedberg berättar att trots att de har ett relativt vagt signalement på gärningsmannen så tror de att det är samma gärningsman eller gärningsmän vid ett 20-tal inbrott som ägt rum de senaste veckorna.

– Vi tror varken att det är en liga eller en ensam person, vi tror eventuellt att det kan vara två personer som arbetar tillsammans. Anledningen till att vi knyter dem till de här 20 inbrotten är att de använder samma tillvägagångssätt, modus operandi, vid alla inbrotten, säger han.

Ungefär hälften av inbrotten har inträffat nattetid, när de drabbade har legat i lägenheten och sovit. I ett par av fallen har de vaknat och fått se en skymt av fasadklättraren innan han flytt från platsen. Den person som setts vid inbrotten är en yngre kille som är smidig och bär mörka kläder. Stöldgodset består oftast av saker som är värdefulla som och lätta att bära.

– Det rör sig om smycken, bärbara datorer och andra saker som man får plats med i en ryggsäck, berättar Sune Hedblad.

Han säger att det bästa sättet att skydda sig mot den här typen av inbrott är att stänga fönster och balkongdörrar när man sover eller inte är i hemmet, även om man bor flera våningar upp i huset. Det är även bra att prata med grannar och konfrontera främmande människor som agerar mystiskt i huset. Polisen har satt in extraresurser som patrullerar berörda områden nattetid och personal som utreder inbrotten.

– Vi har lite säkrade fingeravtryck och fotspår som vi kan stämma av ifall vi griper någon, säger Sune Hedberg till DN.se.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.