Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fastighetsägare vill riva hus från 80-talet

Per Löfgren är ordförande för hyresgästernas kontaktkommitté gentemot hyresvärden, som anser att husen ska renoveras. "Det här har varit en fantastisk miljö för våra barn att växa upp i", säger Per Löfgren.
Per Löfgren är ordförande för hyresgästernas kontaktkommitté gentemot hyresvärden, som anser att husen ska renoveras. "Det här har varit en fantastisk miljö för våra barn att växa upp i", säger Per Löfgren. Foto: Marc Femenia

Fastighetsbolaget Afa vill riva ett kvarter med 144 hyreslägenheter och två förskolor i Vasa­stan och bygga nytt. I dag tisdag tas frågan upp av stadsbyggnadsnämnden.

Hyresgästföreningen befarar att ett ja kan bli ett prejudikat för oseriösa fastighetsägare som vill riva i stället för att renovera.

På Torsgränd i Sabbatsbergsområdet vill Afa Fastigheter riva tre byggnader med 144 lägenheter och två förskolor. I stället hoppas man få bygga nya hus med uppskattningsvis 400 lägenheter.

För Stockholms stad är ärendet något av ett dilemma. Ska man tillåta rivning av flera bostadshus som bara är 35 år gamla? Samtidigt lockar fastighetsägaren med uppåt tre gånger fler lägenheter på samma yta i ett läge där bostadsbristen är akut.

Som huvudskäl till rivningen framhåller Afa att de nuvarande husen är sjuka. Det flytspackel som användes vid byggnationen 1979–1980 kan ge hyresgästerna problem med hälsan.

DN har tidigare berättat om hälso­problemen i fastigheterna på Torsgränd. Då fanns två alternativ: totalsanering eller rivning. Sedan dess har Afa bestämt sig för att man vill riva.

– Vi har haft återkommande problem med inomhusmiljön under flera år. Under 2014 beställde vi två tekniska utredningar som visade att det enda sättet att garanterat lösa problemen på lång sikt är att riva och bygga nytt, säger Gunilla Högbom, projektchef på Afa Fastig­heter.

Foto: Marc Femenia
Foto: Marc Femenia

Hyresgästerna vill bo kvar i sina hus och menar att problemen med inomhusluften har varit väl känt i decennier utan att vare sig Afa eller tidigare fastighetsägare gjort något åt problemen.

– Nu plötslig ska man riva våra hem och erbjuder oss andra bostäder i nyproduktion med fördubblade hyror som följd. Alla är mycket frustrerade och närmast uppgivna, säger Per Löfgren, hyresgäst i huset och ordförande för hyresgästernas kontaktkommitté gentemot hyresvärden.

Per Löfgren arbetar själv med miljö och hållbarhet i byggbranschen och menar att det är fastighetsägarnas bristande underhåll av fastigheten som gjort att flytspacklet blivit ett problem. Fukt har tagit sig in genom väggar och tak.

– Flytspacklet med ämnet kasein är inte ohälsosamt i sig, men när det utsätts för fukt finns risk att det uppstår ammoniakgaser, vilket kan leda till problem med hälsan. Huvudproblemet i husen är fukten, inte kaseinet, säger han.

Han menar att många hus byggda under samma period har drabbats av samma hälsoproblem, men att inte något hus tidigare har rivits på grund av detta. Han pekar till exempel på bostadsområdet Dalen i Enskede där problemen med flytspacklet kunde byggas bort genom ventilation av golven.

Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, är också mycket kritisk till Afa Fastig­heters agerande och hävdar att företagit inte tagit sitt ansvar som hyresvärd och sanerat fastigheten tidigare.

– Det som gör mig mest orolig är att det här blir ett prejudikat för andra hyresvärdar som struntar i att underhålla sina fastigheter för att sedan få riva, säger han.

Vi anser inte att vi kan försäkra oss om att vi löser hela problemet genom renovering.

Enligt Gunilla Högbom har Afa lagt ned bortåt 65 miljoner på underhåll av fastigheten, både allmänt underhåll och på specifika lägenheter som drabbats av hälsoproblem.

– Vi anser inte att vi kan försäkra oss om att vi löser hela problemet genom renovering. Vårt ansvar är just för det här huset, och här tar vi det bäst genom rivning, säger ­Gunilla Högbom.

I dag finns 144 lägenheter. Hur ska ni få plats med nästa tre gånger så många i de nya husen ni vill bygga?

– För att vara en innerstadstomt har den i dag en låg exploatering. Vår bedömning är att man borde kunna bygga runt 400 lägenheter, men hur arkitekterna ska lösa det har vi valt att hålla öppet, säger ­Gunilla Högbom.

Ni har ju redan evakuerat ett 50-tal hyresgäster – är ni så säkra på att få igenom planen?

– För oss finns inget alternativ. Vi måste ta vårt ansvar som långsiktig fastighetsägare och ersätta dagens sjuka hus med ny bebyggelse.

Fakta.Flytspackel och kasein

  • Flytspackel används för avjämning av betonggolv innan man lägger på till exempel plastmatta eller parkettgolv.
  • För att få flytspacklet att flyta ut tillsattes ämnet kasein i spacklet mellan 1977 och 1983, då det förbjöds.
  • Under åren belades cirka 20 miljoner kvadratmeter golv med kaseinhaltigt flytspackel i Sverige.
  • Kasein är i sig ett ofarligt ämne men i samband med hög fukthalt – och högt PH-värde – i betongen bildas det gaser som missfärgar till exempel parkettgolv och försämrar inomhusmiljön.
  • Många byggnader där kasein använts har åtgärdats, andra fastigheter fick aldrig några problem.

Källa: Luleå tekniska universitet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.