Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fastslaget: Våren är i Stockholm

Körsbärsträdens blomning i Kungsträdgården i Stockholm är ett säkert vårtecken för många. Arkivbild.
Körsbärsträdens blomning i Kungsträdgården i Stockholm är ett säkert vårtecken för många. Arkivbild. Foto: TT

Nu är det bekräftat: våren har kommit till Stockholm. Det gäller också flera andra delar av Svealand och sydöstligaste Norrland.

När onsdagens temperaturer har ställts samman står det klart att den meteorologiska våren anlänt till flera områden i Svealand, bland annat huvudstaden.

Definitionen av vår är att medeltemperaturen har legat över noll grader sju dygn i sträck. Det är ett lite strängare krav än när man ska klocka in de andra årstiderna. Våren är ofta opålitlig med återkommande bakslag.

Eftersom onsdagen den 15 mars var det sjunde dygnet i serien är det den 9 mars som noteras som startdatum för de områden som nu inlemmats i våren.

Förutom Stockholm, Uppsala och områdena närmast däromkring har bland annat Karlstad, Örebro och Avesta nu fått vår. Och fktiskt också ett litet hörn av Norrland: Gävle med omnejd.

Redan den 15 februari kom våren till södra Götaland (ett smalt område hann aldrig få meteorologisk vinter), och under de sista dagarna av februari nådde årstiden i stort sett resten av Götaland.

De delar av Svealand som nu registrerat in våren är de som undslapp att hamna under nollan i samband med ett temperaturbakslag den 11 mars.

Resten av landsdelen kommer att kunna få sin vår noterad efter lördagen om det milda vädret håller i sig. Och det ser det ut att göra, även om det är på håret att medeltemperaturen håller sig över noll grader i hela Svealand just på lördag.

Förmodligen får de sista Svealandstrakterna sällskap in i våren av stora delar av Norrlandskusten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.