Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fem-byggprojekt-i-stockholm-som-det-brakats-om/

STHLM

Fem byggprojekt i Stockholm som det bråkats om

Nobelhuset, här i skepnaden av en arkitektskiss, har fått debattens vågor att gå höga. Foto: Tomorrow/Nobelhuset

Inför valet var det flera byggprojekt som skapade heta debatter i såväl lokalmedier som Stadshuset. Här är fem av dem – och deras eftervalsöden.

John Falkirk
Rätta artikel
David Chipperfields förslag på Nobelcenter. Foto: David Chipperfield Architects

Nobelcenter

Troligtvis det mest omstridda projektet sedan Slussenomdaningen. Den brittiske stjärnarkitekten David Chipperfields nyformalistiska byggnadsförslag ifrågasattes av kulturskribenter, intresseorganisationer – samt Kungen. Moderaterna var positiva till förslaget, som skulle prövas rättsligt i högsta förvaltningsinstans. Men för att kunna regera med MP vek de sig och drog tillbaka överklagandet.

Status: Stoppat

Applehusförslaget efter en revidering med fler träd. Foto: Apple/Foster + Partners

Applehuset

Den föreslagna Applebutiken, ritat av britten Norman Fosters arkitekturbyrå, i Kungsträdgården blev häftigt kritiserad av politiker, stockholmare och Skönhetsrådet. Många menade att den centrala parken inte behövde en stor butik tillhörande techjätten. Efter valet meddelade de grönblå att förslaget stoppas – till Apples förtret, som betalat dyra pengar för tomträtten.

Status: Stoppat

Det ursprungliga förslaget på Trygg Hansa-huset som sedan bantades ner. Foto: Manuelle Gautrand och Equator

Trygg Hansa-huset

En påtänkt tillbyggnad till Anders Tengboms brutalistiska komplex väckte stark kritik 2017. Arkitekten Manuelle Gautrand kallade sina extravåningar en ”fjäril som landar på taket” – vilket varken M, KD eller Skönhetsrådet gillade. De sistnämnda menade att det kulturmärkta huset skulle förvanskas. Ett nedbantat byggförslag har överklagats till Mark- och miljödomstolen.

Status: Prövas rättsligt

Nätverket Bevara Årstaskogen protesterar. Foto: Eva Tedesjö

Årstaskogen

Den lilla skogen strax söder om Södermalms framtid har varit en politisk stridsfråga. Partierna var eniga om att göra området till naturreservat, men en politisk majoritet ville bygga runt 1000 bostäder strax intill. Det gick Centerpartiet som enda parti till val på att stoppa – och fick igenom vallöftet. Husen ska byggas någon annanstans.

Status: Stoppat

Smedslätten i Bromma, där Socialdemokraterna ville bygga 200 hyresrätter. Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT

Hyresbostäder i Bromma

Ett grönblått samarbete innan valet. Våren 2018 gick Socialdemokraterna ut med planer på 300 hyresrätter på tre platser i Brommas villaområden. Både L och M motsatte sig förslagen. MP ville heller inte ha bostäder på en av platserna och röstade med Alliansen,  men ja till de två andra efter valet – och därmed mot sin nya koalitionspartner, skriver Stockholmdirekt.

Status: Planerna i Ålsten och Äppelviken ska upp i stadsbyggnadsnämnden, stoppat i Smedslätten.