Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 00:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fem-till-sjukhus-efter-brand-pa-hallfangelset/

STHLM

Fem till sjukhus efter brand på Hallfängelset

En brand utbröt på söndagen i en cell på isoleringsavdelningen Hallfängelset utanför Södertälje. Fem personer – fången och fyra ur personalen – har förts till sjukhus.

- Det är för att kontrollera påverkan av rök, säger Magnus Jönsson, kriminalvårdschef i beredskap på fängelset, till TT.

Branden utbröt i en cell på isoleringsavdelningen vid lunchtid och fången misstänks för att ha startat den, enligt Jönsson.

- Det är madrassen i sängen som han på något sätt fått igång någon slags glödbrand i, med kraftig rökutveckling som följd.

Röken aktiverade brandlarmet men personalen kunde med pulversläckare släcka elden innan räddningstjänsten kom.

Enligt Länstidningen fick totalt tolv personer hjälp efter att ha andats in rök.

- Vi och sjukvården hjälpte personalen med att få frisk luft och syrgas. Vi såg också till att det var släckt, säger Gunnar Hansson, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund, till TT.

På frågan om hur fången lyckades starta branden svarar Jönsson att han inte säkert vet men att det teoretiskt kan ske genom att orsaka en kortslutning eller med en insmugglad tändare.

- Det är naturligtvis viktigt för oss att ta reda på.

I fråga om vilka följder fången kan tänkas få pekar Jönsson på att polisutredningen ska ha sin gång:

- Det här hanteras ju som ett nytt brott.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt