Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Femenaktivister tog sig in på rysk ambassad

Feministgruppen Femen genomförde på torsdagsmorgonen en manifestiation vid ryska ambassaden i Stockholm för att protestera mot ryska antihomolagar. Två kvinnor greps för olaga intrång. Efteråt pågick demonstrationer där ett hundratal personer deltog.

Klockan var nio när först två barbröstade personer, en kvinna och en man, tågade mot ryska ambassaden på Gjörwellsgatan med en regnbågsflagga. De skanderade ”Gay rights are human rights, no Putin violence.”

Några minuter senare syntes ytterligare två kvinnor innanför ambassadens grindar. Ambassadens vakter tillkallades men de stod snart tillbaka och lät kvinnorna ropa sina slagord. När polisen sedan anlände greps de två som tagit sig innanför murarna.

Intrånget på ambassaden skedde inför en större planerad manifestation som samlade uppemot 150 deltagare, även de kom för att protestera mot den ryska lagstiftningen som försvårar för hbt-personer i landet.  

– De har ju fått benen fullständigt undanslagna, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund, på plats utanför ambassaden.

RFSL har rådgjort med ryska hbt-aktivister innan man sökt tillstånd för dagens demonstration, berättar Westerlund.

– Demonstrationer utanför ryska ambassaden är en sådan sak som ryska aktivister har nämnt som något som kan ha effekt. För att åtminstone uppmärksamma Ryssland på att omvärlden ser vad man håller på med, och att vi vill markera mot den utvecklingen.

Stämningen bland demonstranterna på Gjörwellsgatan är glad, och detsamma gäller deras interaktion med poliser på plats.

Och medan de flesta förbipasserande stockholmare mest visar nyfikenhet under de 15 minuter som DN är på plats, så bevittnar vi tre fall av tydliga åsiktsmarkeringar från allmänheten: först vevar en bilist (medelålders man) ner sin ruta och skriker ”bögjävlar”, kort därpå tutar en annan bilist (äldre kvinna) uppmuntrande och ger tummen upp, innan en småbarnsmamma med barnvagn sträcker sina båda långfingrar mot demonstranterna och bemöts av en visselorkan.

 

Det var i början av juni som Rysslands president Vladimir Putin skrev under den hårt kritiserade lagen vilken godkändes av regeringen tidigare i år. Lagen förbjuder ”homosexuell propaganda” riktad mot minderåriga.

Det har även rapporterats om ett hårdnade klimat och trakasserier mot homosexuella i Ryssland. Bland annat har ryska nynasizter lockat till sig unga homosexuella för att sedan tortera dem och filma misshandeln. Filmerna har sedan lagts ut på internet.

Flera svenskar har gått till angrepp mot lagen och Rysslands hållning mot homosexuella och mänskliga rättigheter, bland annat utrikesminister Carl Bildt som skrev om det på sitt Twitterkonto tidigare i veckan.

Debattören Alexander Bard uppmanade till en bojkott av ryska varor i sitt invigningstal på Pride-festivalen. Bard vill även att Sverige nobbar ett OS-deltagande i Sotji nästa år.

Under Pride-festivalen kommer det inte heller att säljas någon rysk vodka i protest mot den ryska lagstiftningen. Vodkabojkotten ingår i en internationell kampanj, där barer över hela världen beslutat att bojkotta ryska vodkamärken.

De Femenaktivister som greps på torsdagsmorgonen ska, enligt arrangörernas uppgift till polisen, inte ha något med den större manifestationen att göra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.