Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Femtontal till attack mot tiggare

Ileana Stanescu.
Ileana Stanescu. Foto: Maja Eriksson

Ett tonårsgäng attackerade de rumänska tiggarna utanför Kista galleria i norra Stockholm på tisdagskvällen. Ileana Stanescu, 60 år, råkade värst ut. ”Jag har svårt att resa mig så jag kom inte undan”, säger hon. På onsdagskvällen polisanmäldes en av händelserna, rubricerad som misshandel och olaga hot.

– De misshandlade mig med min egen käpp och de kastade stenar och flaskor på mig, säger Ileana Stanescu vidare.

Dagen efter attacken är hon tillbaka utanför gallerian i Kista. Hon är en i en grupp på 60 som tigger här. De har inga husvagnar eller kojor att tillbringa nätterna i, utan de sover i närområdet.

– Men i natt vet jag inte var jag ska sova. Jag vet inte om jag vågar vara kvar här.

Under onsdagen har Ileana Stanescu sett flera av tisdagens gärningsmän under betongbroarna vid tunnel­banan. Hon är rädd att bli överfallen ännu en gång.

– Vakterna och poliserna bara skrattade åt oss när vi skrek efter hjälp, säger hon.

Detta förnekas dock av Kistas närpolischef Jörgen Karlsson.

– Jag kan överhuvudtaget aldrig tänka mig att poliser och ordningsvakter skulle skratta åt folk som råkat ut för en misshandel.

Polisen larmades till platsen. Men när de kom fram tio minuter senare hade ungdomsgänget försvunnit.

– Men vakterna som fanns där från början hjälpte rumänerna att söka skydd inne i gallerian, säger Jörgen Karlsson.

– Enligt de uppgifter vi har bestod gänget av lokala ungdomar som brukar röra sig i gallerian.

På tisdagskvällen satt Ileana Stanescu utanför tunnelbanan när gänget gick till attack. Nu är glasrutan bakom hennes plats krossad av en kastad sten. Ileana Stanescu fick inga allvarliga skador.

– Men de slet till och med sönder mina kläder, säger hon och öppnar sin jacka i halsen för att visa.

Ambulansen körde henne i alla fall till akuten för undersökning.

– Där sade de åt mig att ta kontakt med rumänska ambassaden. Men jag åkte ”hem” hit i stället, till mina släktingar.

Närpolischef Jörgen Karlsson ­säger att man kommer att ha förhöjd beredskap under onsdagskvällen.

– Både ungdomsgänget och ­romerna finns ju kvar och det som hände i tisdags kan hända igen.

Bienvenido Flores är talesperson för EU-migranter i Stockholm. Han säger att antalet tiggare i Stockholm ökat markant den senaste tiden och uppskattar antalet till minst 1.000 personer.

– Attacken i tisdagskväll är det första utbrottet av aggressivitet mot romerna som jag hört talas om. Det är allvarligt och ett tecken på att de sociala myndigheterna i Stockholm måste göra något. Någon form av sovplatser är det viktigaste att lösa.

På onsdagskvällen gjordes en polisanmälan om misshandel och olaga hot med anledning av händelserna i Kista galleria. Anmälan gäller en händelse klockan 19 på tisdagen vid tunnelbanans norra utgång, enligt vad närpolischef Jörgen Karlsson uppger i ett mejl till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.