Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

FI vill ha samtal efter sexuella trakasserier

Efter rapporterna om sexuella trakasserier på Eriksdalsbadet och i Kungsträdgården bjuder Feministiskt Initiativ in mansorganisationer till rundabordsamtal om maskulinitetsnormer.

Den senaste tiden har Eriksdalsbadet och festivalen We are Stockholm i Kungsträdgården fått negativ uppmärksamhet efter rapportering om sexuella trakasserier som även polisanmälts.

Båda är verksamheter i Stockholms stads regi, och nu bjuder rådet för Mänskliga rättigheter, genom FI, in föreningar som organiserar män i jämställdhetsarbete till samtal. Inbjudan har gått ut till 15 organisationer, bland andra FATTA man, Män för jämställdhet och Crossing Boarders.

– Vi har dels fått uppgifter om sexuella trakasserier på Eriksdalsbadet och under We are Stockholm och får även information om att tjejer i ytterstaden känner att deras vardag blir kringskuren och kontrollerad av män. Därför bjuder vi in organisationer som arbetar med maskulinitetsideal, machokultur och mot våld, säger Gita Nabavi (Fi), ordförande i rådet för mänskliga rättigheter.

Varför är det viktigt?

– Det är maskulinitetsidealet som bidrar till händelser som i Kungsträdgården, och både män och kvinnor är begränsade i sina roller, så att det inte tillåts vara som de vill.

Vad hoppas ni att det ska leda till?

– Den feministiska rörelsen har mycket att lära av organisationer som arbetar med maskulinitetsideal och machokultur och hur man kan arbeta med män och killar. Vi ser det som en möjlighet till dialog.

Samtalet kommer att äga rum i Kulturhuset den 25 februari, och är öppet för allmänheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.