Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fick inte visa brösten – anmäler simhall

Simhallens krav på att de badande ska skyla brösten har fått en transperson från Bagarmossen att anmäla Västertorps sim- och idrottshall till Diskrimineringsombudsmannen.

När hen i våras, tillsammans med fyra vänner, gick till badet blev de efter 15 minuter tillsagda av personalen att ta på sig överdelar.

”Jag känner mig otroligt kränkt då jag inte fick vistas i simhallen på samma villkor som de som tolkades som män”, skriver anmälaren till DO.

2009 var frågan aktuell i Malmö där aktivister i Nätverket "Bara bröst" ville bada barbröstade. Efter stor uppmärksamhet sa politikerna i fritidsnämnden ja att alla skulle få bada utan överdel.

– Det är en seger för oss i nätverket "Bara bröst", sade en av aktivisterna, Sanna Ferm, till DN.se.

Ordförande i nämnden, Bent Forsberg (S) var enig med aktivisterna.

– Vi kan inte ha olika regler för olika simhallar och när vi pratade i nämnden om hur brösten ska täckas hamnade vi i en lång och omöjlig diskussion om hur mycket som ska täckas. Nu ska alla ha badkläder, men vi bryr oss inte om hur de ser ut, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.