Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fickstöldsliga härjar i Stockolm - har stulit för miljonbelopp

Polisen varnar för en fickstöldsliga i Stockholm.
Polisen varnar för en fickstöldsliga i Stockholm. Foto: Alamy

Hundratals personer i Stockholm har blivit utsatta för fickstölder de senaste månaderna. Ligan slår till när du står i kassakön och har kommit över minst en miljon kronor hittills. Nu går polisen ut med en varning.

– Det är en utländsk liga från Sydeuropa som är väldigt aktiv just nu. Ficktjuvar finns alltid men det är ovanligt i den här omfattningen, säger Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericenter.

I höstas grep polisen tolv personer i Stockholm som hade begått fickstölder efter samma mönster som i dag. Tre av de misstänkta kom undan - nu är de tillbaka igen avslöjar bilder från övervakningskameror, och har med sig nya medlemmar. Polisen tror att de är ett tiotal personer som främst opererar i Stockholms innerstad.

Ligan ägnar sig åt ”shoulder surfning”, vilket innebär att de ställer sig bakom en person i kassakön och tittar vilken pinkod han eller hon knappar in på kortläsaren, sedan stjäl de kreditkortet och går och tömmer bankkontot på närmaste uttagsautomat. Oftast är de 4-5 stycken som opererar samtidigt.

Främst är det personer i kassaköer på snabbmatsställen och Ikea som har drabbats, och ligan har kommit över runt en miljon kronor, enligt Jan Olsson.

I vissa fall har tjuven stoppat till och med stoppat tillbaka plånboken för att inte offret ska upptäcka stölden direkt. Det visar bland annat en film från polisens bevismaterial som SVT Nyheter har publicerat. Där ser man hur ligan stjäl plånboken ur en kvinnas handväska inne på en McDonald’s restaurang, länsar den och sedan lägger tillbaka den i väskan.

– Det gör de för att hon inte ska hinna spärra kortet, säger Jan Olsson.

Polisens kartläggning av ligan visar också att deras framfart har eskalerat sedan förra året, antalet fickstölder har ökat. Ligan arbetar även skift där några slår till på dagtid och andra på natten med fokus på snabbmatskedjorna.

Mörkertalet kan dessutom vara stort.

– Det här är bara ärenden där vi har film från övervakningskameror som visar samma personer som stjäl, men moduset är detsamma i ärenden där vi inte har film, säger Jan Olsson.

Stockholmspolisen samarbetar nu med polis i flera sydeuropeiska länder för att kunna identifierat och gripa de misstänkta tjuvarna från filmerna.

Till den som vill undvika att få sitt kreditkort stulet har Jan Olsson ett enkelt råd:

– Håll för handen när slår pinkoden. Då är du värdelös för tjuven men tyvärr gör inte folk det och därför sker också brotten, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.