Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fika med barn möter motstånd

Att införa barnförbud på kaféer väcker starka känslor.
Att införa barnförbud på kaféer väcker starka känslor. Foto: Anette Nantell
Barn på kaféer är en fråga som engagerar. Under tisdagen besvarade över 18.000 personer webbfrågan på DN.se. Drygt 80 procent anser att kaféerna bör få förbjuda störande småbarn – men kaféägarna är rädda.

De kaféägare som framträder med namn säger att barn inte är något problem. Men de som vill vara anonyma tycker det är helt hopplöst med alla barn som skriker, spiller på andra gäster och ska ha blöjorna bytta på kaféborden.

En kvinna som äger flera kaféer i Stockholmstrakten säger att frågan om barn på kaféer är brännhet.

– Två tre mammor kan ta upp tio sittplatser. Det blir som ett campingläger. Alla tycker om barn, men det finns många barn som inte klarar av en offentlig miljö och föräldrarna är för egoistiska att ta dem därifrån. Barnen vill gå till lekplatsen efter 20 minuter, men föräldrarna vill ha en fika till och bryr sig inte om vad de andra gästerna tycker.

– Jag har jättestarka åsikter i den här frågan, men känner mig som en riktig fegis för jag vågar inte gå ut med mitt eller företagets namn. Den där killen som uttalade sig i tidningen riskerar ju en lattemamma-attack.

Charlene Albar på Bageri Petite France tycker det är chockerande att vissa kaféer vill förbjuda barn.

– De flesta av mina kunder har barn och ibland blir det trångt med alla barnvagnar.

En anonym kaféägare tycker det är svårt att komma till tals med en del föräldrar.

– De låter barnen springa runt fritt och man är ständigt rädd för olyckor. Barnens huvud är i samma höjd som brickorna och där kommer äldre damer med heta drycker och varma soppor. Man mår så dåligt när man hällt en kopp kaffe över någon. Föräldrar investerar i säkerhetsutrustning för tusentals kronor, men det här bryr de sig inte om.

De stora branschorganisationerna har inte fått några larm om barnproblem från sina medlemmar.

– Tvärtom, säger Stefan Lundin, jurist på Visita som organiserar Sveriges hotell och restauranger. Barnfamiljer är en växande kundgrupp, särskilt sedan rökförbudet infördes 2005.

Hos Diskrimineringsombudsmannen säger juristen Per Holfve att barnförbudet inte är en helt enkel och klar fråga.

– Lagen mot diskriminering innebär till exempel att alla har rätt till tillträde till ett kafé. Men det innebär inte att man får bete sig hur som helst där inne.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.