Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/filmades-av-polis-frias-fran-grovt-vapenbrott/

STHLM

Filmades av polis – frias från grovt vapenbrott

Polisen ersatte de riktiga vapnen med replikor, filmade när två män, enligt åklagaren, kom för att hämta vapnen. Tingsrätten friar dock männen. Foto: Polisen

Två män i 25-årsåldern friades på fredagen från misstankar om grovt vapenbrott. Männen syns på en övervakningsfilm när de tar sig in i ett låst soprum där sju olika vapen förvarades – men Solna tingsrätt anser av flera skäl att det inte bevisar deras skuld. Domen kommer att överklagas.

En fastighetsskötare i ett bostadsområde i Solna upptäckte av en tillfällighet att det förvarades vapen i ett soprum som inte längre användes regelbundet. Han kontaktade polisen som kunde konstatera att det det rörde sig om fyra olika halvautomatiska pistoler, en kulsprutepistol, en modifierad startpistol samt ett kulgevär.

Ett par av vapnen låg fullt synliga ovan på två sopkärl. Av allt att döma hade någon nyligen lagt dit dem. I rummet fanns också en mindre mängd cannabis i en påse.

Polisen tog vapnen i beslag, men bestämde sig för att byta ut de två pistoler som låg synliga mot replikor. Man monterade samtidigt upp kameror i soprummet, eftersom man misstänkte att någon eller några snart skulle dyka upp för att hämta vapnen.

Bara ett drygt dygn senare dök de två 25-åringarna upp. På övervakningsfilmen syns en av dem kliva in i soprummet iförd handskar. Han går direkt fram till vapenattrapperna, plockar upp en av dem, tittar, trycker och drar i den för att sedan lägga ner attrappen.

Under tiden ser man hur den andre mannen går in i förrådet. Männen byter några ord och försvinner från platsen.

Kammaråklagare Maria Hävermark anser att filmen visar att den förste mannen är där för att hämta vapnen och att han snabbt upptäcker att någon bytt ut dem mot replikor. Han drar då slutsatsen att polisen upptäckt vapengömman. Han säger det till den andre mannen – och därefter lämnar de hastigt soprummet och springer från platsen.

Sju vapen låg relativt öppet i soprummet i Solna. De upptäcktes av en tillfällighet. Foto: Polisen

Men tingsrätten anser inte att bevisningen håller. Vad gäller filmen kan den lika gärna visa att männen blev överraskade över att det fanns vapen i soprummet och att de därför blev rädda och sprang iväg när de dessutom upptäckte att det befann sig andra människor i garaget.

Dessa personer var poliser. De tog upp jakten på 25-åringarna och kunde gripa en av dem bara en kort bit därifrån. Men tingsrätten menar att 25-åringarna kanske sprang av andra skäl.

 ”Det är inte givet att de förstod att det var poliser – de kan lika gärna ha trott att det var de som gömt vapnen i soprummet som sett dem komma ut och att de därför sprang”, heter det i domen.

Tingsrätten håller med om att det är en besvärade omständighet att 25-åringen, som först klev in i soprummet, bar handskar och att männen, trots att det inte är bosatta i området hade tillgång till en nyckelblipp till soprummet.

Det är dock, menar tingsrätten, en svaghet i bevisningen att bara en av 25-åringarna bar handskar och inte båda – dessutom kan det finnas andra förklaringar till att man bär handskar än att man har för avsikt att hantera vapen. Vad gäller nyckeln så var det efter kontroll flera nycklar på vift, alltså hade andra än dessa män tillgång till soprummet.

De båda männen förnekar allt samröre med vapnen. De säger att de kommit till soprummet för att hämta de 300 gram cannabis som också fanns i rummet. Det finns inte heller något dna eller annan teknisk bevisning som binder dem till de vapen som fanns i rummet, Nationellt forensisk center har dock konstaterat att det på vapnen finns biologiska spår från sju andra personer och att vapnen knutits till tre andra skjutningar, dock ej i Stockholmsregionen.

Någon utredning av de omständigheterna har inte gjorts, vilket rätten anser är en tingsrätten anser är en brist i utredningen.

Männen, som suttit häktade sedan början av april, frias och kan därför vänta sig skadestånd från Justitiekansler om domen står sig.

Kammaråklagare Maria Hävermark kommer dock att överklaga den friande domen:

– Det läggs ner enorma resurser av polis och åklagare på Västerortsområdet för att komma tillrätta med problemen med skjutningar och den mängd vapen som florerar. I det här fallet trodde jag på fällande dom och jag kommer att överklaga, säger hon.

Läs mer: Polisen filmade vapenbrott – åtalade släppta på fri fot.