Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Filmen visar hur krogvakten misshandlar François

00:36. Med ett brutalt slag faller François till marken och blir liggandes. På filmen kan man se hur vakten lämnar honom efter misshandeln.

Här slår ordningsvakten ner François, 25, utanför en söderkrog – och lämnar honom medvetslös på gatan. Tack vare polisens övervakningsfilm fälldes vakten trots att hans kollegor enligt polisen ljög för hans skull.
– Utan filmen hade väl ingen trott på mig, säger François.

Det är lördagsnatt den 6 september 2015. François, 25, från Versailles i Frankrike kommer till Bar 54 på Medborgarplatsen tillsammans med sina ingenjörskollegor. Han har nyligen tagit en masterexamen i energiteknik och är på tillfälligt besök i Sverige för att göra sitt examensarbete på ett svenskt företag.

I kväll ska han fira med kollegorna och sin svenska flickvän Madeleine, som väntar i baren.

– Jag hade druckit två tre öl, inte mer. Vi hade haft en trevlig kväll som vi tänkte avsluta på den här baren, säger François.

Men kvällen slutar snabbare än François trott. Plötsligt tar en vakt med hans flickvän ut från baren och François följer efter för att ta reda på vad som hänt. Där får han veta att flickvännen bedömts för onykter för att vistas i lokalen.

– Jag blev jätteförvånad eftersom jag inte alls uppfattat henne som särskilt berusad, säger han.

Här begår François ett misstag. Han tar ett kliv ut ur baren men har fortfarande ölflaskan i handen. En diskussion uppstår. Han pratar franska och engelska, men inte svenska. Det sista han minns är att någon plötsligt tar ett grepp om hans hals bakifrån så att han inte kan andas. Därefter är det svart.

Men händelseförloppet fångades av flera övervakningskameror. François står på uteserveringen och diskuterar med vaktchefen på Bar 54 när en av hans kollegor plötsligt tar strypgrepp på honom. Samtidigt vrider en tredje vakt flaskan ur François hand och tömmer innehållet över hans huvud. I klungan som omringat fransmannen står också en 40-årig ordningsvakt som precis avslutat sitt pass på ett hotell i närheten och är vän till vakterna på Bar 54.

När flickvännen Madeleine ser hur François blir behandlad försöker hon dra bort vakterna. Det besvaras med hårdare tag och François blir utdragen på gatan.

Plötsligt slår 40-åringen François i huvudet med full kraft – mitt framför ögonen på de andra vakterna. Han faller baklänges ned i asfalten och vakterna går därifrån och lämnar honom medvetslös på gatan.

Först när andra krogbesökare stoppar en förbipasserande polisbil kommer 54:as vakter tillbaka, men 40-åringen har då redan flytt in till baren – och ut genom en bakdörr.

Flickvännen Madeleine, har panik. Hon har precis sett sin pojkvän falla ner medvetslös på gatan och försöker ta sig fram till honom. Hon lyfts bort av vakter och polis, och är enligt polisen så uppriven att hon måste beläggas med handfängsel för att de ska kunna göra sitt jobb.

För poliserna på plats står det redan klart att misshandeln utförts av en vakt. Det har de fått höra både av vittnen och kollegor på ”desken”, där polisen bedriver minutstyrd övervakning via kameror uppsatta på särskilt utsatta platser i Krogstockholm.

Det finns en kåranda hos ordningsvakter, precis som inom andra grupper, och den har tyvärr inte varit sund i det här fallet.

– Det är uppenbart att han (ordningsvakten, reds anmärkning) sett slaget och det är även uppenbart att han ljög för mig om vad han sett. Jag anser att detta är mycket graverade för en ordningsvakt att dels inte ingripa när brott begås och dels ljuga för polisen, berättade en av poliserna i ett senare förhör.

Johan Säfström, yttre befäl på Södermalmspolisen, var också på platsen den aktuella natten.

– Vi fick samma intryck allihop, att vakterna som jobbade där skyddade sin kollega. Det stöds också av övervakningsfilmen och vittnesuppgifter, säger han i dag till DN.

– Det finns en kåranda hos ordningsvakter, precis som inom andra grupper, och den har tyvärr inte varit sund i det här fallet. Om de ljuger för oss är det naturligtvis inte bra, vi är deras förmän och ska kontrollera att de gör sitt jobb. Ordningsvakter är på sätt och vis polisens förlängda arm och deras lojalitet ska vara gentemot samhället och uppdraget, inte arbetsgivaren eller varandra, säger Johan Säfström.

I januari i år åtalades den 40-årige vakten för misshandel. Två andra vakter – som initialt misstänktes även för skyddande av brottsling – åtalades för tjänstefel. Under rättegången åberopade 40-åringen nödvärn. Han hävdade att François hotat honom flera gånger, redan inne i baren. Eftersom han fruktade för sin säkerhet gick han ut för att dricka läsk på uteserveringen, har 40-åringen berättat i förhör. Men där ska fransmannen återigen ha ”riktat sin ilska” mot honom, varpå han reflexmässigt svarat med ett slag.

Tingsrätten avfärdade nödvärn. I domen konstateras att slaget utdelades så snabbt att ”det inte fanns utrymme för XX (vakten) att känna sig hotad”.

– Under rättegången sa vakterna att jag hade gjort våldsamt motstånd, att de fruktat för sina liv. Det var som en mardröm, jag har aldrig ens hamnat i bråk förr, säger François.

40-åringen dömdes för misshandel med påföljden 50 timmars samhällstjänst, samt 10 000 kronor i skadestånd. Han är avstängd som ordningsvakt i väntan på laga kraft vunnen dom, därefter ska polisen ta ställning till huruvida han får behålla sitt förordnande. De andra männen frikändes helt.

DN har varit i kontakt med ordningsvakten, som inte vill kommentera händelsen utan hänvisar till sitt förhör.

François är fortfarande chockad över det som hände.

– I flera veckor efteråt hade jag fruktansvärt ont i halsen och huvudet. Tankarna snurrade, det kändes som en mardröm. Jag kunde liksom inte fatta att det hade hänt eller varför.

Han säger att det tog tid innan han hade lust att gå ut igen och han känner fortfarande ett obehag när han är på krogen.

Polisen skriver att du var så berusad att de inte kunde förhöra dig efteråt.

– Jag var inte särskilt berusad. De försökte prata med mig efter att jag precis vaknat upp ur en medvetslöshet. Jag var helt tom, visste inte ens vad jag hette.

Du fick hjälp av ambulanspersonal på plats, men ville inte följa med till sjukhus. Varför?

– Jag var i chock och väldigt rädd, förstod ingenting. Jag ville bara försöka ta mig hem, de insisterade inte.

Har du någon idé om varför vakterna agerade som de gjorde?

– De kanske blev provocerade av att jag inte kunde göra mig förstådd på svenska, jag vet inte. Det var det mest otäcka jag varit med om.

Fotnot: DN har valt att inte ha med François efternamn i artikeln och att inte visa ansiktena på hans flickvän eller de berörda vakterna.

Få fler nyheter om vad som händer i Stockholm. Följ DN Sthlm på Facebook.


Fakta.Tingsrättens dom

• En 40-årig vakt, som nyss avslutat sitt arbetspass på ett hotell i närheten, åtalades och dömdes för misshandel. Påföljden blev villkorlig dom och 50 timmar samhällstjänst.

• Vaktchefen på Bar 54 åtalades för tjänstefel, men frikändes. Rätten ansåg det inte fastlagt att han bevittnat händelsen. Man bedömde att han fullgjort sin rapporteringsplikt när han skickat sms till polis med orden ”Vi behöver polis akut bar 54”

• En annan ordningsvakt (som tjänstgjorde på en intilliggande bar, men befann sig vid Bar 54), åtalades också för tjänstefel, men frikändes. Inte heller han hade med säkerhet sett händelsen, konstaterade rätten. Man accepterade också hans förklaring till varför han inte rapporterat händelsen till polis, nämligen att han utgick från att ordningsvakterna på Bar 54 skulle göra det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.