Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/finansborgarradet-6000-affischer-med-information-pa-olika-sprak-satts-upp/

STHLM

Finansborgarrådet: ”6.500 affischer med information på olika språk sätts upp”

”Det är oerhört viktigt att information når ut och att människor tar till sig av den”, sade Anna König Jerlmyr (M), Stockholms finansborgarråd.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholm går ut med en bred informationskampanj med anledning av den stora andelen coronasmittade på Järvafältet i den nordvästra delen av staden.

– Just nu sätts det upp 6.500 affischer på olika språk för att förtydliga informationen, sade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) på en pressträff.

Den grönblå majoriteten i Stadshuset höll presskonferens på onsdagsmorgonen för att informera om coronaläget i Stockholms stad och insatser för att underlätta för det lokala näringslivet.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr inledde pressträffen med att tala om det faktum att en stor andel av Stockholms coronasmittade har visat sig komma från Järvafältet. Minst sex av de 19 som har avlidit på sjukhus i Stockholms län med konstaterad covid 19 var bosatta där.

Region Stockholm meddelade på tisdagen att när andelen inlagda för sjukhusvård analyserades så kunde Smittskydd Stockholm se en överrepresentation av invånare från stadsdelarna Spånga och Kista.

Med anledning av detta har Stockholms stad initierat en bred informationskampanj.

– Just nu sätter vi upp 6.500 affischer på olika språk i portuppgångar, på torg och andra offentliga platser. Det är oerhört viktigt att information når ut och att människor tar till sig av den, sade Anna König Jerlmyr och påpekade även att man har talat med moskéföreträdare.

På onsdagen har informationsmaterial på flera språk satts upp på många håll i Stockholmsområdet.
Foto: Jessica Ritzén

– Vi har också säkerställt att det finns material på olika språk på medborgarkontor. I stadsdelarna Rinkeby, Spånga och Tensta har vi haft möten. Det har gått ut mejl till alla föräldrar på somaliska, på äldreboenden har vi kommunicerat med anhöriga och de som lämnar och hämtar i förskolan får muntlig information, fortsatte finansborgarrådet.

Varför har ni inte gått ut med den här informationskampanjen tidigare?

– Stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har sedan länge upprättat tydliga informationsvägar. Vårdguiden 1177:s information finns på 11 olika språk och Region Stockholms finns översatt till engelska, arabiska och somaliska, säger Anna König Jerlmyr.

Men det har ju uppenbarligen inte gått fram till alla?

– Det är för tidigt att dra slutsatser om varför just de här personerna har smittats, det får sjukvården svara på så småningom. Men nu vill vi ytterligare säkerställa att informationen når fram, vi gör hellre för mycket än för lite.

Det finns också problem på andra håll i staden än Järvafältet, menar hon.

– Vissa grupper av äldre vill inte ta till sig av informationen, det sker fortfarande att de tar sig till simhallar och badhus, säger Anna König Jerlmyr.

Det råder fortsatt brist på förbrukningsmaterial och skyddsutrustning i stadens verksamheter.

– Det material som finns täcker helt enkelt inte behoven, men vi har inrättat en särskild funktion för materielförsörjning, sade Anna König Jerlmyr.

Hon uttryckte också oro över Stockholms näringsliv.

– Tre av fyra företag kämpar just nu för sin överlevnad. Vi har en akut kris och riskerar konkurser. Det kommer att komma en tid efter detta men här och nu handlar det om att mildra effekterna för de mindre företagen.

Stockholms stad har tagit fram ett paket med åtgärder för att underlätta för småföretagen. Det handlar om uppskov med tomträttsavgälder, uppskov med lokalhyra för exempelvis kulturverksamheter och restauranger som hyr av stadens lokala bolag, en halverad hamnavgift för att mildra situationen för den hårt drabbade rederibranschen samt en snabbare och smidigare bygglovsprocess för den som till exempel vill bygga en uteservering.

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) sade att alla socialtjänstens viktiga funktioner upprätthålls just nu.

– Vi ser tecken på att orosanmälningarna om barn minskar, men finns det grannbarn eller andra som du oroar dig för fråga hur de mår och kontakta socialtjänsten, sade han.

I veckan går direkt riktad information ut till alla barn, där det bland annat står hur de kan kontakta socialtjänsten.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) uppger att trafiken i Stockholm har minskat med 15-20 procent till följd av coronakrisen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Distansundervisning på gymnasiet fungerar väl enligt Jönsson, förskolor och grundskolor håller fortsatt öppet.

– Men vi ser en ökad frånvaro bland både barn och personal.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) meddelade att städdagar på gatorna kommer att kvarstå.

– Men sitter man i karantän ska man självklar inte drabbas, om man är i karantän, inte kan flytta sin bil och får en p-bot ska man betala den men kontakta sedan trafikkontoret så löser vi det. Det gäller retroaktivt från förra veckan till den 30 april men kan förlängas, sade han.

Trafiken i Stockholm har enligt Helldén minskat med 15–20 procent på grund av coronakrisen.

Stadens museer håller stängt men bibliotek, sim- och idrottshallar håller fortsatt öppet.

– Men på grund av ett stort personalbortfall kan vi inte ha alla 40 bibliotek öppna, en del har stängt, sade idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

Inom äldreomsorgen är personalsituationen relativt god, sade äldreborgarrådet Erik Slottner (KD).

– Det är värre i vissa stadsdelar och bättre i andra, men övergripande är läget under kontroll.

Det finns coronasmittade på äldreboenden i nio av stadens 14 stadsdelar.

Läs mer: Svårt för MSB att nå ut med coronainformation till svensksomalier

Ämnen i artikeln

Järva
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt