Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Finanslandstingsrådet: Vi ska bli Sveriges bästa upphandlare

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.
Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd. Foto: Andrea Brask

Sedan 2013 har landstinget fått 37 miljoner kronor i böter för olagliga upphandlingar. Men nu ska Stockholm gå från att vara avskräckande exempel till ett föredöme, enligt Irene Svenonius (M).

– 37 miljoner kronor är ungefär 70 sjuksköterskor per år och jag tycker att det vore fan så mycket bättre att ha de där sjuksköterskorna, säger finanslandstingsrådet.

Merparten av de 37 miljonerna som Stockholms läns landsting fått i upphandlingsskadeavgift är för otillåtna direktupphandlingar.

Senast i mitten av juni dömdes SLL till totalt 20 miljoner kronor i böter, för två olika upphandlingar. En av dem gällde ett avtal om radiologi till primärvården värt nästan 300 miljoner kronor med privata vårdaktören Aleris, som skrevs utan att lanstinget annonserat ut upphandlingen.

SLL har i några domstolsförhandlingar hävdat synnerliga skäl för att slippa böter, men nu säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius att hon instämmer i förvaltningsrättens bedömning.

– Jag har sett att vi i svaren till domstolen har sagt att det har varit synnerliga skäl för att vi har haft så bråttom. Men att vi påbörjade upphandlingen sent är inte synnerliga skäl i lagens mening och inte heller i mina.

– Det kanske är tufft för min organisation att jag säger det högt, men jag vill vara väldigt tydlig med att jag instämmer i domstolens domskäl, säger Irene Svenonius.

– Vi ska bli Sveriges bästa upphandlare. Framöver ska inte en enda skattekrona gå till att betala böter. Jag har en nollvision.

Vägen dit går enligt Irene Svenonius bland annat genom nya policydokument, och en ny upphandlingsorganisation där alla vet sina befogenheter och uppdrag.

Vi ska bli Sveriges bästa upphandlare. Framöver ska inte en enda skattekrona gå till att betala böter. Jag har en nollvision.

SLL kommer också ta fram ett systemstöd, en avtalsdatabas, för att löpande kunna följa avtalen.

Att hon var tjänsteman och personligen involverad i upphandlingsfrågor gör att hon är mer engagerad i frågan än politiker generellt, menar hon.

– Att följa lagen, att genomföra upphandlingar i tid, det är inte svårt. Därför tycker jag att det är en vårdslöshet i att vi inte har klarat det tidigare. Det är inte acceptabelt.

Landstinget kommer att jämföra vad andra upphandlare får för samma pengar, hur många anbudsgivare som deltar i upphandlingarna och hur många överprövningar landstinget vinner.

– I dag finns en sjukdom i samhället där många upphandlingar överprövas därför att bolagen som förlorat är dåliga förlorare. Därför handlar det mer om att se hur många mål som landstinget vinner och förlorar.

Trots att flera av SLL:s kritiserade avtal, bland annat det hårt krtiserade avslutsavtalet med medicinteknikleverantören Onemed, kommit till under Hälso- sjukvårdsdirektören Barbro Naroksiyns tid, har Irene Svenonius ”fullt förtroende” för henne.

– Vi får ha lite större självrannsakan än att peka på en enskild tjänsteman. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen är en aktiv part i att lanstinget ska bli ett föredöme i offentlig upphandling. Men det är ett lagspel. Barbro Naroskyin är en viktig spelare i detta och jag upplever att hon har en väldigt stark vilja i att bidra i utvecklingen.

En läxa efter Onemed-affären är att ”åtgärder måste vidtas direkt”, enligt Svenonius.

– Det handlar inte bara om kompetens att skriva avtal utan om att vilja och våga vidta åtgärder direkt när brister upptäcks.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.