Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Finansministern föreslår statlig granskning av Nya Karolinska

”Det som hänt på Karolinska är helt exceptionellt”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
”Det som hänt på Karolinska är helt exceptionellt”, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Other: Erik Ardelius, Alexander Mahmoud

Finansminister Magdalena Andersson (S) anser att Moderaterna inte tar ansvar för vad som hänt kring Nya Karolinska.

Nu föreslår hon en statlig utredning.

– Vi ser över möjligheterna från regeringens sida att tillsätta en granskning från central nivå, säger hon till DN.

Nya Karolinska, det högteknologiska sjukhuset i Solna, etablerar sig nu alltmer som en het fråga i valrörelsen. Finansminister Magdalena Andersson har sedan ett år krävt att Moderaterna tillsätter en kriskommission för att utreda vad som hänt kring Nya Karolinska.

Efter DN:s avslöjanden kring sjukhusets användande av konsultbolaget Boston Consulting Group, BCG, och stora brister i fakturahanteringen, upprepade finansministern kravet i december.

Sedan dess har DN gjort en rad nya avslöjanden, bland annat om att konsultfakturor på 57 miljoner kronor saknar specifikationer och om misstänkt jäv i samband med upphandling av konsulttjänster. Sjukhusledningen har även förnekat problem med köer och tackat nej till hjälp utifrån, trots att akut cancersjuka avled på grund av sen behandling, och en åklagare har nu inlett en förundersökning om grovt vållande till annans död. 

Produktionsdirektören som tidigare var BCG-konsult har fått sluta och en internutredning har bekräftat DN:s avslöjanden och slagit ned på flera allvarliga brister. 

I förra veckan avslöjade DN att en tidigare ledamot i Karolinskas styrelse, även sitter i styrelsen för det fastighetsbolag som kan få köpa gamla Karolinska.

Staten ska inte lägga sig i, men utvärdera för att vi ska kunna lära oss för framtiden.

Två månader in på valåret trappar Magdalena Andersson upp kraven, och säger att hon satt tjänstemän på att se över möjligheterna till en statlig utredning.

– Jag har under längre tid krävt att Moderaterna bör göra en kriskommission kring Nya Karolinska, som borde ske på central nivå. Det som hänt på Karolinska är helt exceptionellt, och sedan mitt krav för ett år sedan har det varit en strid ström av nya avslöjanden, artikel på artikel om alla de turer och konstigheter som varit kring Nya Karolinska, säger Andersson och fortsätter:

– Eftersom ingenting händer anser jag att det är dags för oss från regeringens sida att se över möjligheterna till att granska och utvärdera Nya Karolinska från central nivå. Jag tycker att det är oerhört viktigt att man lär sig av erfarenheterna.

Vad specifikt vill du ha svar på med en sådan utredning?

– Att man lär sig av erfarenheterna så att något sådant här aldrig mer händer i Sverige. Vi har fått världens dyraste sjukhus som inte på något sätt verkar vara världens bästa sjukhus. Det är naturligtvis allvarligt för alla som betalar skatt i Stockholm, för regering och riksdag som stöder sjukvården med stora resurser men framför allt för alla patienter i Stockholm som har rätt till en trygg vård.

Bör staten lägga sig i landstingspolitik?

– Det är Moderaterna i Stockholm som styr landstinget, inte regeringen. Staten ska inte lägga sig i, men utvärdera för att vi ska kunna lära oss för framtiden. 

Skulle du tillsatt en sådan här utredning även om landstinget vore S-styrt?

– Det här är något som är helt exceptionellt. Skandalerna har avlöst varandra. Jag hade nog använt mina interna partikanaler mycket tidigare, innan det hade hunnit gå så här långt.

Magdalena Andersson uppger att hon vill att ansvaret för det som hänt utreds.

– Det här får utvärderas, men jag tycker att det verkar som att stort ansvar för det som skett ligger på den politiska ledningen i Stockholms läns landsting, det moderata styret som tryckt på startknappen och fullföljt detta.

På politisk riksnivå finns konstitutionsutskottet, KU, som granskar om regeringen och ministrarna följer regler och lagar för regeringsarbetet. Magdalena Andersson är öppen för en diskussion om motsvarande instanser borde införas på kommun- och landstingsnivå.

– Det är säkert något man kan diskutera, säger hon.

DN har sökt Moderaternas partiledning, som hänvisar till partikamraterna i Stockholms läns landsting.

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M):

– Det märks att det är valår på finansministerns tonläge. Det har gjorts och görs flera granskningar, såväl interna som externa. Den större genomlysningen görs av oberoende forskare på Stockholms universitet.

– Jag tillträdde förra året och är mycket kritisk till bland annat OPS-avtalet och de brister som framkommit i internrevisionen. Nu ser jag det som mitt ansvar att se till att både sjukhuset och sjukvården blir så bra som möjligt för skattebetalare, patienter och medarbetare, säger Irene Svenonius.

 

Detta har hänt.DN:s avslöjanden om Karolinska

I fjol avslöjade DN att Karolinska sedan 2010 lagt nära en miljard kronor på managementkonsulter

Efter avslöjandet meddelade sjukhuset att samarbetet avslutas med Boston Consulting Group och att det operativa ansvaret för vårdproduktionen fråntogs Andreas Ringman Uggla, som gått raka vägen från BCG in i sjukhusledningen och där attesterat BCG-fakturor.

DN avslöjade att Karolinska betalade en miljon kronor i sponsorpengar till det icke vinstdrivande bolaget ICHOM, grundat av BCG tillsammans med Harvard Business School, med målsättningen att upprätta ett internationellt kvalitetsregister. Karolinska avslutade samarbetet efter DN:s granskning. 

DN avslöjade även att sjukhusets kostnad per BCG-konsult var i snitt 700 000 kronor i månaden 2015-2017, och endast för 2017 finns tillgång till namngivna konsulter.

Från listan av namngivna konsulter kan konstateras att sju av nio är födda mellan 1985-1993 och har aldrig jobbat som annat än konsulter. Som standard har BCG fakturerat 13 timmar per dag. Om den arbetstiden stämmer, strider det mot arbetstidslagen.

Flera experter DN talat med anser att Karolinskas fakturahantering kan vara olaglig, och förordar en brottsutredning.

I januari avslöjade DN att ex-BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla, som gått rakt in i sjukhusledningen som produktionsdirektör, beställt konsulttjänster och poängsatt anbud i en upphandling 2015 som BCG vann, varefter bolaget fakturerat 118 miljoner kronor.

Produktionsdirektören har även kallat sig läkare trots att han saknar legitimation, vilket strider mot patientsäkerhetslagen.

DN har sedan i somras i flera artiklar avslöjat att sjukhusledningen upprepat tackat nej till extern hjälp med att korta köer för akut cancersjuka patienter, samt nekat till problem med köer då landstinget frågat. I efterhand visade det sig att två patienter i kön avled på grund av sen behandling. En förundersökning om grovt vållande till annans död har inletts av åklagare.  

I mitten av januari avgick Andreas Ringman Uggla som produktionsdirektör med omedelbar verkan.

Karolinska har tillsatt en internutredning som blev klar den sista januari. Utredningen bekräftar DN:s avslöjanden om allvarliga brister i fakturahantering och misstänkt jäv i upphandlingen.

I februari har DN avslöjat att en tidigare ledamot i Karolinskas styrelse, sitter i styrelsen för det fastighetsbolag som landstingsstyrelsen vill sälja gamla Karolinska till. Det har fått landstingsoppositionen att kräva jävsutredning, och läkare och sjuksköterskor protesterar mot att lokalerna alls ska säljas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.