Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 02:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/finansministern-karolinska-tycks-ha-blivit-en-bankomat-for-konsulter/

STHLM

Finansministern: Karolinska tycks ha blivit en bankomat för konsulter

Finansminister Magdalena Andersson (S) upprepar kravet på att Moderaterna tillsätter en haverikommission för att reda ut Karolinskas kris. Foto: Erik Ardelius

Efter det omfattande varslet på Karolinska kräver finansminister Magdalena Andersson (S) ansvar från de borgerliga politikerna i Region Stockholm.

– Så här kan man inte hantera våra skattepengar, säger hon.

Rätta artikel

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare varit kritisk till hanteringen av Karolinska. I fjol tillsatte hon en statlig granskning.

Efter tisdagens besked om att den ekonomiska krisen förvärrats och att 550 anställda varslas säger hon till DN:

– Det här är en i en lång rad historier som vi får höra.  Karolinska universitetssjukhuset är ju ett skyltfönster för borgerlig sjukvårdspolitik. Man har styrt Stockholms läns landsting under lång tid och här ser vi resultatet: kris efter kris för Karolinska sjukhuset, och hur det i praktiken tycks ha blivit en bankomat för konsulter. Så här kan man inte hantera våra skattepengar.

Vad bör göras, tycker du?

– Det är naturligtvis upp till landstinget hur man ska hantera detta. Men jag som finansminister värnar ju naturligtvis skattebetalarnas pengar. Det handlar om grundtilltro till och legitimitet för skattesystemet, säger Magdalena Andersson.

– Jag har också skjutit till nästan 850 miljoner kronor till Stockholms läns landsting sedan 2014 och det kommer också komma ytterligare tillskott de kommande åren, men den borgerliga majoriteten i Region Stockholm måste också ta ansvar för skattebetalarnas pengar och se till att vi inte kan ha privata konsultbolag som har fri dragningsrätt på skattepengar.

Efter DN:s avslöjanden om Boston Consulting Groups fakturor och roll på sjukhuset krävde Magdalena Andersson i december 2017 att Moderaterna skulle tillsätta en haverikommission – ett krav som hon nu upprepar.

– Det är ett krav som jag under lång tid haft på Moderaterna, för att utreda hur krisen kring Karolinska kunnat uppstå och för att säkerställa att något liknande inte händer igen. 

Moderata finanslandstingsråd Irene Svenonius säger till DN:

– Finansministern visar återigen att hon är mer en retorikminister. Och jag tror den här typen av retorik varken imponerar på mig eller på medborgare. Hon har möjligen skjutit till stora belopp, men Stockholmsregionen skickar tillbaka stora summor varje år till staten, så netto har vi fortfarande inte vunnit något.

Enligt Svenonius är Andersson fel ute i sina argument.

– Jag kan bekymra mig om att hon förefaller oinformerad. Konsultkostnaderna på Karolinska har halverats mellan 2016 och 2018. Nu tar sjukhusets ledning tag i administrationen och minskar dessa kostnader för att värna vården. Vill finansministern följa med mig bjuder jag gärna in till ett besök på Karolinska, så att hon kan få mer faktabaserad information.