Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Finansministern: ”M borde tillsätta intern kriskommission om Karolinska”

Other: Lotta Härdelin

DN:s avslöjande om fakturahanteringen och misstänkt jäv inom Karolinska universitetssjukhuset upprör finansminister Magdalena Andersson (S).

Nu vill hon att frågan ska tas upp nationellt av Moderatledaren Ulf Kristersson.

– Moderaterna borde tillsätta en intern kriskommission för att utreda hur man kan missköta något på det här sättet.

Efter DN:s avslöjande om hanteringen av mångmiljonfakturor från Boston Consulting Group och misstänkt jäv inom Karolinska, säger Magdalena Andersson:

– Man blir enormt förvånad och oerhört upprörd, både som finansminister och som skattebetalare i Stockholms läns landsting. Att ta ut skatt är ett stort ingrepp, och då måste man vara väldigt varsam med hur man använder skattebetalarnas pengar. Men det här pekar i precis motsatt riktning.

Då Skatteverket beslutat upptaxera projektbolaget bakom bygget, Swedish hospital partners, på grund av en räntesnurra där vinster skickats till lågskattelandet Luxemburg, sa ministern i Svenska Dagbladet i september i fjol att hon ville att M skulle utse en lokal kriskommission.

Efter DN:s avslöjande på måndagen, svarade Karolinska med att tillsätta en internutredning. Nu vill hon föra upp frågan till riksnivå.

– En internutredning på Karolinska räcker inte. För mig är det uppenbart att det här är något Ulf Kristersson måste ta i. Det måste upp i den högsta ledningen hos Moderaterna och partiet borde tillsätta en intern kriskommission, säger hon och fortsätter:

– Moderaterna har styrt landstinget under flera mandatperioder och infört ett mycket ideologiskt projekt för att få in privata aktörer. Det står skattebetalarna dyrt.

Experter DN talade med i går förordade brottsutredning.

– Jag kan inte bedöma om brott begåtts, det måste andra göra. Men det är däremot uppenbart att skattepengar rullat iväg på annat än att ge patienterna god vård, säger Andersson.

Inte heller oppositionslandstingsråd Susanne Nordling (MP) anser att en intern utredning räcker. 

– Det är för tandlöst och för sent. Vi krävde redan i mars att man skulle göra en jävsutredning. Nu visar det sig att det har man fortfarande inte gjort. Det är ett ledarskap som brustit, säger hon och fortsätter:

– Nu krävs förändringar i styrelsen eller ledningen för sjukhuset. Ansvaret för det faller på Moderaterna och Irene Svenonius. 

Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd. 

– Det är på tiden att det görs en utredning, men med tanke på delikatessjäv och olika personkopplingar mellan konsulter, sjukhus- och landstingsledning så borde det göras en extern utredning. Jag vill veta vad konsultpengarna gått till och vem som har godkänt fakturor och BCG:s roll. Min fråga är om finanslandstingsrådet Irene Svenonius tänker ta ansvar för att korten läggs på bordet?

– Nya Karolinska har tyvärr blivit en plats för moderata upphandlingsexperiment och kostsamt konsultberoende som är helt orimligt. Vårdens pengar ska gå till vård och personalen skulle ha varit mer involverade i utformningen av både lokaler och arbetsmetoder. Förtroendet hos personalen måste nu återskapas, säger Ullberg.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), som lovat minskade konsultkostnader i landstinget, anser att det är en fråga för landstingets revisorer och revisorerna på Karolinska att avgöra om interna regler och lagstiftning har följts.

– Det är först då man kan avgöra om en brottsanmälan är aktuell. Jag välkomnar att Melvin Samsom tillsätter en intern utredning, säger Irene Svenonius. 

Har du fortsatt förtroende för ledningen och styrelse för Karolinska?

–Jag har fortsatt förtroende för ledningen och sjukhusstyrelsen. 

Det är din man Jan Svenonius och upphandlingschef på Karolinska som godkänt upphandlingarna från BCG som är oerhört dyra jämför med de andra konsultbolagen. Vad kan du säga om det?

– Jag blandar inte ihop min tjänsteutövning som politiker med min man. Jag vet att han genomför avrop på upphandlade avtal utifrån beställning från den avdelning som ska använda en konsult. Vem som har givit order till honom måste du ta med honom eller hans chef. 

Det finns misstänkta jävsförhållanden mellan den som beställer BCG:s tjänster, och BCG, och de har inte utretts visar DN:s granskning. 

–Det är nyheter för mig. Jag har förutsatt att sjukhuset genomfört en sådan jävsgranskning. 

Om finansministerns efterlysning av moderat kriskommission säger Svenonius:

– Efter att ha arbetat i offentlig sektor i 25 år föredrar jag verkstad och handling framför högt tonläge och politiska poänger. Socialdemokraterna vill se kriskommissioner för allt, men kan med fördel börja med eget hårt arbete för att hindra de växande vårdköerna i Sverige.

DN har sökt Ulf Kristersson. 

Karolinskas konsultfakturor - detta har hänt

 Tidigare i år avslöjade DN att Karolinska sedan 2010 lagt nära en miljard kronor på managementkonsulter. 

 

* Efter avslöjandet meddelade sjukhuset att samarbetet avslutas med Boston Consulting Group och att det operativa ansvaret för vårdproduktionen fråntogs Andreas Ringman Uggla, som gått raka vägen från BCG in i sjukhusledningen och där attesterat BCG-fakturor.

 

* Den 7 december avslöjade DN att BCG totalt fakturerat sjukhuset 257 miljoner kronor sedan 2011, och vid en granskning av årets fakturor för nära 28 miljoner kronor visar sig detaljerade specifikationer saknas. Fakturareferens från sjukhuset var i samtliga fall Andreas Ringman Uggla eller hans sekreterare.

 

* På måndagen avslöjade DN att sjukhusets kostnad i år per BCG-konsult var i snitt 700 000 kronor, att de flesta av konsulterna är födda mellan 1985-1993 och har aldrig jobbat som annat än konsulter. Som standard har BCG fakturerat 13 timmar per dag. Om den arbetstiden stämmer, strider det mot arbetstidslagen.

 

* Flera experter DN talade med i går uppgav att Karolinskas fakturahantering kan vara olaglig, och förordar en brottsutredning.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.