Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Finska ambassaden spärrades av efter nazistsamling

Avspärrningar runt finska ambassaden i Stockholm.
Avspärrningar runt finska ambassaden i Stockholm. Other: Eva Tedesjö

Nazister rörde sig på flera håll i Stockholm under torsdagskvällen. Polisen spärrade av den finska ambassaden när de fick uppgifter om att nazister befunnit sig där.

– Det ska ha varit ett 30-tal NMR-anhängare, men de var borta när vi kom hit, säger Magnus Hallgren polis på plats. 

Det var på torsdagskvällen polisen fick uppgifter om att en grupp anhängare från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen var på väg till finska ambassaden på Gärdet. 

Samtidigt skrev flera privatpersoner på Twitter att de hade sett personer med NMR-flaggor röra sig på Telefonplan, Östermalm och Karlaplan. 

När polisen kom till ambassaden spärrades området av.

– Vi fick uppgifter att det var ett 30-tal NMR-anhängare som befann sig vid finska ambassaden. Men när vi kom hit var de borta, säger Magnus Hallgren, polis på plats. 

Hur länge ska ni vara här? 

– Det vet vi inte, men vi blir nog kvar här ett tag till, säger Magnus Hallgren. 

Enligt polisen ska NMR ha vänt sig till ambassaden för att protestera mot Finlands beslut att förbjuda NMR i Finland.

Senare på kvällen fick polisen också rapporter om att nazisterna befann sig på Karlaplan, men ingen rapporter om stök eller bråk ska ha kommit in.  

Samtidigt på torsdagskvällen hade Stockholmspolisen en kommendering med anledning av den 30 november - en dag då nazistiska grupper brukar uppmärksamma Karl XII:s dödsdag. 

– Vi har ett antal poliser som jobbar med det. Men vi kan inte säga hur många poliser vi har ute, men de är på plats så länge det behövs, säger Towe Hägg, presstalesperson hos Stockholmspolisen. 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.