Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fisksatraskolan-i-nacka-stangs-har-for-fa-elever/

STHLM

Fisksätraskolan i Nacka stängs – har för få elever

Vision för hur Viktor Rydbergs skola i Fisksätra ska se ut när den är färdig. Foto: Sandellsandberg Arkitekter

Fisksätraskolan i Nacka stänger till hösten. Anledningen är sjunkande elevunderlag. I lokalerna ska stiftelsen Viktor Rydberg i stället öppna en skola.

– Det är få elever på skolan för att vi ska kunna ha kvalitet i undervisningen, säger Einar Fransson, chef för de kommunala skolorna i Nacka.

Rätta artikel

Eleverna, lärarna och föräldrarna fick beskedet på ett möte på måndagen på förskola- till mellanstadieskolan i sydöstra Nacka. Barnen får gå kvar terminen ut men måste börja någon annanstans till hösten.

– Det är omtumlande, framför allt för föräldrarna och barnen som bara har tio dagar på sig att välja skola, säger Anders Kedhammar, tillförordnad rektor på skolan.

Skolan har dragits med problem under flera år. Den har fått kritik från Skolinspektionen och betygen och antalet elever som vill gå på skolan har sjunkit. Runt 10 procent av barnen i Fisksätra väljer skolan och till hösten skulle sammanlagt 80 elever fördelat på sju årsklasser gå där.

– Eleverna väljer inte skolan för det finns andra, bättre skolor häromkring, säger Anders Kedhammar.

Nacka kommun har lovat eleverna på Fisksätraskolan plats på någon av de andra kommunala skolorna i området till hösten.

– Vi har plats på andra skolor. Nu ska föräldrarna välja vilken skola de vill att deras barn ska gå på i framtiden. Sedan får vi hitta en lösning tillsammans med dem, säger Einar Fransson, chef för de kommunala skolorna i Nacka.

Fisksätraskolans lokaler har köpts av Stena Fastigheter och friskolestiftelsen Viktor Rydberg ska öppna en ny skola där. Stiftelsen driver flera gymnasier och högstadieskolor i huvudstadsområdet. Skolan i Fisksätra ska vara för elever i förskola till nionde klass och blir deras första för barn i de yngre åldrarna.

– Det ska bli jättespännande. Antagningsprocessen är inte färdig än, men vi vill bygga en skola med lokal förankring i samråd med föräldrarna i området, säger Kristy Lundström, skolchef på Viktor Rydberg-stiftelsen.

Viktor Rydbergs skola i Fisksätra ska öppna 2021 och ha kapacitet för 540 elever.

Läs mer: Skola i Järfälla riskerar 4,5 miljoner i vite