Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fler äldre vårdas hemma

Betydligt fler äldre med stora vårdbehov vårdas hemma i dag än för 20 år sedan. Det visar en rapport av fackförbundet Kommunal.

 

I dag får drygt 60 procent av hjälpbehövande, 75 år eller äldre, hjälp i hemmet av en nära anhörig eller vän utanför hushållet. För 20 år sedan var motsvarande siffra 40 procent.

– Vår rapport visar att de flesta äldre inte vill att dottern ska komma hem och hjälpa till. De vill ha professionell hjälp, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal.

Möjligheten att få hemtjänst har minskat med 43 procent sedan det sena 1980-talet, enligt Kommunal vars rapport jämför människor med samma behov då och nu. Anledningen är enligt rapporten "skärpta kommunala riktlinjer".

Under 2000-talet har samhällets kostnad för äldreomsorg fortsatt att minska, både i faktiskt kostnad och som andel av BNP. Även antalet anställda i äldreomsorgen har minskat — trots att de äldre blivit allt fler.

I takt med att den offentligt finansierade äldreomsorgen har dragit sig tillbaka har de äldres anhöriga tagit ett större omsorgsansvar.

– Ett tungt ansvar för detta vilar på kommunpolitikerna. Det verkar nästan som om de tävlar med varandra att ha så låga kostnader som möjligt utan att orsaka vårdskandal, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal till TT.

Var femte ger enligt Kommunal hjälp åt en äldre som de inte bor tillsammans med.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.