Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fler anställda stängs av på Trafikkontoret

Foto: Paul Hansen

Ytterligare två personer stängs nu av från sitt arbete på Trafikkontoret i Stockholm. Det sker efter DN:s avslöjanden om oegentligheter.

Dagens Nyheter kunde förra veckan avslöja att två tjänstemän på Trafikkontoret i Stockholms stad har gynnat sig själva eller närstående i samband med inköp av konsulttjänster. En annan medarbetare anlitade en av stadens leverantörer till sin privata sommarstuga.

Redan före publiceringen blev en av dem av med sin chefstjänst och avstängd från jobbet. Trafikkontoret meddelar nu att även de två andra medarbetarna stängs av från sitt arbete.

– Vi har tagit beslutet att stänga av de andra två personerna också. En avstängning är inte ett straff utan en utredningsteknisk åtgärd. Det är ett skydd för alla inblandade så att inte någon ska försöka påverka vår utredning eller att sådana misstankar ska uppkomma, säger Anders Porelius, pressansvarig vid Trafikkontoret.

Uppgiften kommuniceras också på kommunens intranät. Där skriver kommunen: ”Under förra veckan publicerade Dagens Nyheter uppgifter om oegentligheter på Trafikkontoret. Det handlar huvudsakligen om jävsförhållanden”.

DN kunde bland annat visa att en chef attesterade fakturor för över en kvarts miljon kronor till sitt eget bolag. Han har också låtit sig bjudas på golfevent av ett byggmaterialbolag.

En intern utredning har inletts på Trafikkontoret som även planerar att samarbeta med en extern revisor.

De överväger också att polisanmäla åtminstone en av medarbetarna. Knappt en vecka efter DN:s publicering har kommunen fortfarande inte fattat något beslut.

– Det finns ingen anmälan till polisen i nuläget, vi fortsätter titta och utreda den här frågan, säger Anders Porelius.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.