Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fler barn än tillåtet i många dagisgrupper

Föräldrar har hört av sig till DN och påtalat att Stockholm kan erbjuda dagisplatser åt alla barn tack vare större grupper.
Föräldrar har hört av sig till DN och påtalat att Stockholm kan erbjuda dagisplatser åt alla barn tack vare större grupper. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

I fjol var det för många barn i var fjärde dagisgrupp i Stockholm. Nu i höst ser det bättre ut, men inte alla stadsdelar lever upp till politikernas mål: högst 14 i småbarnsgrupper och högst 18 för de större.

– Att 25 procent av barngrupperna är för stora tycker jag är för mycket. Jag kan förstå extrainskrivningar, den enkla förklaringen är att det är väldigt mycket barn i Stockholm, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Men att stadsdelsnämnder beslutar att frångå det tak kommunfullmäktige har beslutat om, det accepterar hon inte.

– Nej, det får de absolut inte. De är väl medvetna om uppdraget, även om jag vet att det i till exempel innerstan är väldigt svårt att hitta plats att bygga ut på, säger Lotta Edholm.

Flera föräldrar som har hört av sig till DN menar att Stockholm klarar barnomsorgsgarantin genom att öka storleken på grupperna. Det stämmer, i vissa områden, medan det på andra håll finns gott om lediga platser.

– Generellt kan jag säga att vi klarar garantin genom att i vissa områden ta in ett extra barn i grupperna. Men vi har ingen avdelning med fler än 19 barn, säger Thomas Kultti, avdelningschef i Farsta.

Det är i Farsta strand och i centrala Farsta förskoleområde som det är trångt. Däremot går Sköndal och Gubbängen mot mindre barngrupper i höst.

– I januari blir det fullt igen, även om vi inrättar förskolor i princip i alla lokaler vi kommer över som är möjliga att bedriva förskola i, säger Thomas Kultti.

I Bromma är småbarnsgrupperna på 14–15, syskongrupper runt 17 och grupperna för stora barn 18–19.

– Vi räknar förskolorna som helheter och jobbar mellan avdelningarna. Grupperna är inte konstanta utan skiftar under dagarna, ibland har vi bara fyraåringar i en grupp, ibland bara femåringar. Och i många förskolor har vi tomma platser, säger verksamhetschefen Annica Lagerqvist.

Renée Hildebrand, avdelningschef i Hägersten-Liljeholmen, anser att det på det stora hela har blivit bättre.

– Vi har trångt i Midsommarkransen, Liljeholmen, Årstadal och Årstaberg där det byggs otroligt mycket. Men i Fruängen har vi jätte­många lediga platser, säger hon.

Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta-Vantör, Hässelby-Vällingby, Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Skärholmen räknar med att nå kommunfullmäktiges mål. I Älvsjö finns, enligt verksamhetschef Göran Sjölin, fortfarande tomma platser på några förskolor.

– Ett par grupper är för stora, upp till 20 barn. Men det är ett par förskolor som, i dialog med föräldrarna, har samlat ihop alla blivande skolbarn. Det ser jag inte som något problem, säger Göran Sjölin.

På Södermalm och i Skarpnäck påpekar barnomsorgscheferna att Stockholm inte längre mäter barngruppernas storlek, det nya måttet är antalet barn per personal.

– Det säger mycket mer om hur det står till. Men vi har sällan mer än 14 barn i småbarnsgrupperna och vi har väldigt många lediga platser i de fristående förskolorna, säger Monica Ulvede, avdelningschef i Skarpnäck.

Lotta Edholm ser, möjligen, en utplaning av antalet födslar. Lite färre barn föddes i Stockholm 2011 än 2010.

– Det är mycket marginellt men borde rimligen leda till att vi får lite andrum, säger hon.

Bara 44 procent har förskollärarutbildning

• Förskoleinspektörernas årsrapport för 2011 kritiserade den låga andelen personal med förskollärarutbildning, bara 44 procent:
• ”Det måste enligt vår mening ses som något bekymmersamt att drygt fjärdedelen av de inspekterade förskoleenheterna har en ännu lägre andel personal med förskollärarutbildning än så. Vi vill också hävda att den stora spridningen visar att förskoleenheter/förskolor ges mycket olika förutsättningar att leva upp till läroplanens intentioner”, skriver inspektörerna.

Fakta

15,5 barn per avdelning var genomsnittet i Stockholms privata förskolor 2011, enligt Skolverkets statistisk. Riksgenomsnittet var 16,2 barn.

14,6 barn per avdelning var genomsnittet i Stockholms kommunala förskolor 2011, enligt Skolverkets statistisk. Riksgenomsnittet var 17,0 barn.

28 procent. Så stor del av de kommunala förskoleavdelningarna bestod 2011 av 18–20 barn. För de privata förskolorna var siffran 21 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.