Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fler barn börjar förskolan redan som ettåringar

Stockholmare sätter sina barn i förskola allt tidigare. De senaste åren har andelen 1-åringar ökat med 21 procent, visar DN:s granskning. Men staden har inte minskat barngrupperna, trots Skolverkets rekommendationer.

Ettåringarna fortsätter öka i länets förskolor. 2016 var 59,5 procent av Stockholms ettåringar inskrivna i förskolan. Det är en ökning med 21 procent på bara fyra år.

I tidigare statistik har det inte gått att se detaljerad information om när barnen skrivs in på förskolan, alltså om de varit ett år eller ett år och elva månader exempelvis.

Sedan 2014 har Skolverket samlat in uppgifter på individnivå. DN har tagit del av de nya siffrorna. Medianåldern för förskolestart i Stockholm stad är 18,7 månader. Andelen som är prick 12 månader, den ålder då föräldrar har rätt att skriva in barn i förskolan, ligger på 0,3 procent i länet och 0,2 i Stockholms kommun. Detta kan jämföras med riket i stort, där andelen ligger på 0,6 procent. I övrigt följer utvecklingen samma trend i riket som i Stockholm – ettåringarna har ökat kraftigt.

Jag tror att föräldrar vill ha förskola för sina barn och man vill ha det så fort man kan få det.

– Jag tror att föräldrar vill ha förskola för sina barn och man vill ha det så fort man kan få det, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket.

I förra veckan fick Skolverket ett regeringsuppdrag om att göra en översyn av läroplanen i förskolan.

– Det finns ingen särskild läroplan för ettåringar, men det är klart att man kanske behöver fundera om det behövs några särskilda skrivningar när det gäller de allra yngsta barnen, säger Magdalena Karlsson.

– Det man framför allt ska tänka på både som huvudman och förskolechef är hur man organiserar verksamheten. Att man tänker in att det är riktigt små barn i utbildningen också. Femåringar är inte stora, men de är betydligt större än ettåringar.

När förskolebarnen blir yngre ställs högre krav på lokalernas anpassning, utemiljön och materialvalet. Skolverket rekommenderar också att små barn vistas i små grupper.

– Vi vet att små barn mår bättre av att vistas i mindre grupper och med färre relationer. Tio barn med två personal kan ofta vara bättre än 15 barn med tre vuxna. En extra person till en grupp ökar mängden relationer ganska rejält. Det vet vi är stressande för små barn.

Statistiken för barngrupper släpptes i slutet av april och visar att grupperna blir mindre, men de är fortfarande ofta större än Skolverkets nya riktmärke, som ligger på sex till tolv barn per grupp för ett till treåringar. 13,2 barn är snittet för småbarnsgrupper i Stockholms län.

– Riktmärken är något att sikta mot och det här kan inte ske i en handvändning. Det är oerhört komplext. Men om inte förskolan har en hög kvalitet och är bra för barnen, då kan man ställa sig frågan om varför vi ska ha den.

Magdalena Karlsson säger att hon ofta får signaler om att kommuner anser att garantiplatsen, rätten till förskoleplats inom tre månader i Stockholms fall, har större tyngd i skollagen än att barngruppen ska vara lämplig.

– I själva verket har de samma tyngd. Överlag har vi en väldigt bra förskola, både sett ur vårt svenska perspektiv och ur ett internationellt perspektiv. Men sedan finns det förskolor som har mycket att jobba med för att nå en bra kvalitet.

Olle Burell (S) är skolborgarråd i Stockholm och utbildningsnämndens ordförande.

– Jag vågar hävda att vi generellt har en väldigt hög förskolekvalitet i Stockholm. Jag håller med om att yngre barn behöver mindre barngrupper. Stockholm har en tydlig riktlinje om max 14 barn i yngre barngrupper och max 18 i de äldre. Det är en stockholmsmodell som har funnits i ett antal år och som vi är överens om bland partierna, säger han.

Enligt Skolverket är riktmärket snarare tio barn på två personal eftersom små barn blir stressade av för många relationer?

– Det där låter som en väldigt viktig slutsats från Skolverket att titta på. Det är viktigt att titta på de här rönen och se om lokalerna kommer att kunna göras mer flexibla för att anpassas efter grupperna. Ofta är förskolorna byggda på ett sätt som inte är anpassat efter tio barn per grupp. Standardupplägget är ofta tre personal på 15 barn.

Det råder brist på förskollärare och barnskötare i Stockholm, men Olle Burell är glad över att föräldranöjdheten trots allt är väldigt hög i staden. Han tycker också att kommunen lyssnar på förskolepersonalen.

– Det tycker jag verkligen. Jag har i dag besökt en förskola i Norra Djurgårdsstaden och är väldigt imponerad av hur arbetet bedrivs.

Hur ser du på att det läggs större tyngd vid att hålla garantitiden än på att se till att hålla barngrupperna lagom små?

– Det finns intressekonflikter i de flesta verksamheter. Hålla nere gruppers storlek kontra att barn får rätt till förskolan. Alternativet att säga att ”ni får vänta i flera månader” ser inte jag som rimligt. Då får man jobba så nära familjerna och förskolorna som möjligt för att kunna hantera den konflikten.

Foto: Jonas LindkvistMåns Winges dotter Ester är 2 år, hon började förskolan när hon var 1,5 år. Foto: Jonas Lindkvist

Ester Winge började förskolan när hon var 1,5 år. Föräldradagarna började ta slut, annars hade hon kanske fått vara hemma längre, berättar pappa Måns Winge.

– Vi ville vara hemma så länge som möjligt. Men nästa barn skulle kunna börja tidigare, jag tror man är lite för försiktig med första barnet. Många som började samtidigt var 14 månader, säger han.

Det pratas ju allmänt om att de inte ska börja för tidigt, men vi hade hört att de framför allt tar in barn i augusti. Jag tycker det börjar bli svårt att underhålla henne nu, så jag tror det kommer bli bra för henne med förskola.

I augusti börjar 57,1 procent av stockholmsbarnen i förskolan. I riket är spridningen på månader något större, vilket troligen har med platstillgång att göra. Isla Ager är 13 månader och kommer att vara 17 månader när hon packar förskoleväskan till sensommaren.

– Det pratas ju allmänt om att de inte ska börja för tidigt, men vi hade hört att de framför allt tar in barn i augusti. Jag tycker det börjar bli svårt att underhålla henne nu, så jag tror det kommer bli bra för henne med förskola, säger mamma Josefine Pettersson.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.