Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 14:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fler-farthinder-ska-stoppa-busakning-vid-hornsbergs-strand/

STHLM

Fler farthinder ska stoppa busåkning vid Hornsbergs strand

Många flockas längs med Hornsbergs strand i sommartid.
Många flockas längs med Hornsbergs strand i sommartid. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Trots att populära Hornsbergs strand på Kungsholmen är en sommargågata är det fortfarande problem med biltrafiken längs vattnet. 

– Inte minst många närboende har hört av sig och upplever problem med felparkerade bilar, olovlig genomfartstrafik och bilar som kör alldeles för fort. Därför kommer vi nu att placera ut fler lejon och fler farthinder, för att göra Hornsbergs strand till en ännu tryggare plats, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Att Hornsbergs strand är sommargågata betyder att genomfartstrafik är förbjuden och att bilar enbart får hämta och lämna på adress samt att leveranstrafik kan leverera till näringsverksamheter. Men det har inte hjälpt fullt ut.

– Hornsbergs strand är en fantastisk plats under sommaren. Det är inte konstigt att många stockholmare söker sig hit. Samtidigt befinner vi oss mitt i en pandemi, att hålla avstånd och undvika trängsel är fortsatt viktigt, säger Rasmus Jonlund (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd.

Stockholms stad har nu beslutat att ställa ut fler lejon och farthinder vid korsningen Hornsbergs strand/Lars Forsells gata, fler lejon på kajen för att hindra infart av bilar till gågateområdet, fler farthinder på Hornsbergs strand samt justerat möbleringen på sommargågatan.

Platsen har även uppfattats som otrygg och Stockholms stad önskar förstärka närvaron på plats med ordningsvakter, som kan arbeta förebyggande och trygghetsskapande:

– Vi arbetar från stadens sida för att få ordningsvakter till Hornsbergs strand och vi har därför skickat in en ansökan för att få ett sådant tillstånd. Juridiken har dock hittills satt stopp för ordningsvakter men vi för en har dialog med polisen om att lösa frågan. De boende efterfrågar ordningsvakter och vi vet att de spelar en viktig roll för att öka tryggheten, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd.

”Vi arbetar från stadens sida för att få ordningsvakter till Hornsbergs strand och vi har därför skickat in en ansökan för att få ett sådant tillstånd”, säger Erik Slottner (KD).
”Vi arbetar från stadens sida för att få ordningsvakter till Hornsbergs strand och vi har därför skickat in en ansökan för att få ett sådant tillstånd”, säger Erik Slottner (KD). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det har även rapporterats om problem med vattenskotrar som kör alldeles för fort och nyligen skedde en allvarlig olycka i närheten vilket har fått den grönblå majoriteten på Kungsholmen att kräva ett lokalt förbud för fordonen vid Hornsbergs strand.

Men kommuner kan inte införa förbud enbart för vattenskotrar och Stadshusmajoriteten hoppas nu att regeringen inför krav på förarbevis och 18 års åldersgräns för att få köra vattenskotrar.

– Vi välkomnar att infrastrukturminister Tomas Eneroth här om dagen öppnade för att införa förarbevis för vattenskotrar. Men ska vi göra platser som Hornsbergs strand trygga för alla, även för barnfamiljer, så måste regeringen agera skyndsamt, säger Rasmus Jonlund.

När många människor rör sig på samma plats, äter picknick, badar och umgås så uppstår också behov av ökad städning. Stockholms stad har därför nu placerat ut fler papperskorgar och utökat städningen till sju dagar i veckan på gatumark:

– En stad som är skräpig är inte en stad att vara stolt över. Därför är det bra att Trafikkontoret nu ökat städningen och även placerat ut fler papperskorgar vid Hornsbergs strand. Men jag vill också påminna stockholmarna om att själva ta ansvar och inte lämna resterna av sin picknick mitt på kajen. Att många gör så är direkt oansvarigt, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Erik Slottner hoppas att åtgärderna ska leda till förbättringar, men utesluter inte heller att mer behövs.

– Med de här åtgärderna hoppas jag att Hornsbergs strand kommer bli ännu tryggare för stockholmarna. Vi förutsätter att polisen ökar sitt arbete med att beivra de störningar och brott vi inte har rådighet att åtgärda. Men vi fortsätter följa utvecklingen och utesluter självklart inte fler åtgärder om det skulle behövas, säger han.

Läs mer: Kebabdom överklagas – restaurangstriden på Kungsholmen fortsätter 

Läs mer: Skaparen av Hornsbergs strand: Det finaste jag ritat

Ämnen i artikeln

Kungsholmen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt