Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fler inbrott men färre går till domstol

Lägenhetsinbrotten ökade med minst 27 procent mellan 2014 och 2015. Samtidigt minskade fallen som gick vidare till åklagare till bara 2,1 procent.

– Vi skäms å våra egna vägnar, säger Ingvar Green, brottsplatsundersökare.

I går kunde DN avslöja att villainbrotten i länet har ökat med 12 procent. När det gäller lägenhetsinbrotten är det etter värre. Den totala ökningen är drygt 27 procent. I Stockholms stad har lägenhetsinbrotten ökat med närmare 47 procent.

Polisen menar att det huvudsakligen är välorganiserade ligor som ligger bakom. Gärningsmännen beskrivs av polisen som ”motiverade och orädda” eftersom straffvärdet är lågt och vinningen stor.

Fredrik Gårdare var chef för den länsövergripande insats mot bostadsinbrott som drevs under två års tid men som lades ned årsskiftet 2013/14. I den arbetade 37 poliser med underrättelsearbete, spaning, tipsinsamling och utredning. Resultatet lät inte vänta på sig. Bostadsinbrotten minskade och dubbelt så många dömdes under deras första verksamhetsår, jämfört med åren innan.

– Vi såg att inbrottstjuvarna både var välorganiserade och välinformerade. De hade ofta tips på var det fanns pengar eller värdesaker att hämta, konstaterar Fredrik Gårdare.

Då identifierades ett tiotal ligor, de flesta från länder i forna Östeuropa, men också från Sydamerika. De inhemska inbrottstjuvarna hade man enligt Gårdare ”100 procent” koll på och deras rörelser följdes noga.

– Hur det ser ut i dag finns det mig veterligen ingen samlad bild av. Jag kan bara konstatera att statistiskt är vi tillbaka till läget vi hade innan insatsen drog igång, säger Fredrik Gårdare.

Tanken var att arbetet mot inbrott skulle läggas ut lokalt, något som uppenbarligen inte varit lika effektivt.

– Det är klart bekymmersamt och vi är inte nöjda. Vi kan inte bortförklara siffrorna och nu ska vi ligga på för att ta fram lokala lägesbilder, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef i Stockholm.

Hon vill inte skylla på eller bortförklara det hela med den stora omorganisation som polisen är mitt uppe i – men nämner den likväl.

– Min analys är att vi inte hinner med. Men det är jätteviktigt att vi inte tappar det, fortsätter hon.

Enligt henne sprider den regionala underrättelseenheten all information man har till de lokala polisdistrikten, så kunskaperna finns. Till slut handlar allt om att välja hur resurserna ska användas.

– Under senare tid vi har prioriterat arbetet i våra fyra största problemområden och den brottslighet som de stora kriminella nätverken står för. De insatser som görs på grund av flyktingtillströmningen tar också stora resurser.

För de 3.300 lägenhetsinnehavarna som drabbades 2015, nästan 700 fler än 2014, är det heller ingen tröst att många av dem får besök av brottsplatsutredarna inom ett par dygn.

Om inte undersökarna får en klockren dna-träff hamnar oftast resten av spåren – som till exempel fotavtryck eller vittnesuppgifter – på någon utredares bord, där de blir kvar.

De värst drabbade lägenhetsinnehavarna är de som bor högst upp, där tjuvarna kan operera utan att riskera att någon kommer förbi. För att skydda sig gäller det främst att ha en så kallad låskåpa över låset på insidan av dörren eftersom tjuvarna inte sällan öppnar dörren med specialverktyg via brevinkasten.

Endast 3,2 procent av alla anmälda villainbrott och 2,1 procent av de anmälda lägenhetsinbrotten förra året gick vidare till åklagare. Det är en minskning från 5,5 respektive 3,4 procent jämfört med föregående år.

Att ett brott redovisats till åklagare betyder inte att en inbrottstjuv blivit dömd. Ärendet kan ha lagts ned eller så kan den misstänkte ha friats i domstol.

Fakta. Bostadsinbrott

Bostadsinbrott redovisade till åklagare:

Villor: 3,2 procent av anmälda fall 2015 (5,5 procent 2014).

Lägenheter: 2,1 procent av anmälda fall (3,4 procent 2014).

Andelen bostäder som skyddas med larm växer långsamt i Sverige, runt 10–12 procent av landets bostäder är larmade. Enligt Torbjörn Ferndahl, vd på Säkerhetsbranschen, drabbas bara en av 100 villor som är utrustade med larm av inbrott.

Brå, Stöldskyddsföreningen och polisen har alla noterat ett ökat intresse för grannsamverkan. Enligt Brå minskar risken för brott med mellan 16 och 26 procent i ett område där grannarna gått samman, beroende på vilken mätmetod man använder.

Källa: Polisen, Säkerhetsbranschen, Brå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.