Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fler mord trots ökade insatser

01:17. De senaste dagarnas skjutningar i Stockholm är enligt polisen uteslutande gängrelaterade och våldet lär fortsätta.

Polisens allt hårdare tryck på Stockholms kriminella gängvärld fick oönskade följder. I stället för en väntad avkylning ökar de väpnade uppgörelserna.

– Statistiskt har våra insatser inte haft någon effekt, säger Gunnar Appelgren, specialist på gängkriminalitet.

Stockholmspolisen koncentrerar nu alla tillgängliga resurser för att hitta den eller de som på onsdagskvällen sköt ihjäl två män i Kista och därefter flydde i bil. Det ena offret var en 26-årig ledare inom den kriminella grupperingen Lejonen, det andra en 20-årig dömd narkotikasäljare. Ännu sent på torsdagen hade inga misstänkta gripits.

Dubbelmordet skedde dagen efter att ett gift par i 40-årsåldern brutalt mördats i anslutning till sin bostad i Hallonbergen, bara några kilometer bort. I det här fallet har tre unga män begärts häktade och en fjärde är efterlyst.

Brotten, som inte tros ha något samband, knyts till det allt större antal konflikter som pågår inom huvudstadens kriminella värld. En sammanbiten polisledning beskriver nu i tämligen exakta siffror hur Stockholmsregionens våldsbrottslingar har formerat sig i 49 olika grupperingar. Det totala antalet medlemmar uppgår till åtminstone 500, varav ett ansenligt antal för närvarande är indragna i blodiga uppgörelser.

– Vi har sex pågående konflikthärdar söder om stan och sex norr om stan. Det handlar om konflikter om narkotikamarknaden, skulder, upplevda eller genomförda kränkningar och interna konflikter om vem som ska bestämma, sa kommissarie Gunnar Appelgren, specialist på gängkriminalitet, vid en snabbt utlyst presskonferens under torsdagen.

Veckans fyra mord beskrivs som droppar som fått Stockholmspolisens bägare att rinna över. Sammanlagt utreds just nu 47 mord och 57 mordförsök.

Hittills i år har 17 skottlossningar ägt rum, där sju personer dött och 14 skadats.

– Situationen är alarmerande och mycket allvarlig. Med anledning av det här ansträngda läget har jag fört samtal med rikspolischefen om resursförstärkningar. Det kan röra sig om spanare, utredare men även om uniformerade poliser, berättade regionpolischef Ulf Johansson.

Frågan är emellertid vilken påverkan förstärkta polisinsatser på kort sikt kan antas få på den växande gängkriminaliteten. Polisen har redan i omgångar genomfört riktade insatser för att pressa tillbaka gängen. Den senaste inleddes efter dubbelmordet på två brottsbelastade bröder i Rinkeby den 2 december ifjol.

– Vilken effekt har det haft att vi legat på med väldigt stora resurser där vi tagit beslag och gripit folk? frågade sig Gunnar Appelgren och ger själv svaret:

– Statistiskt har det inte gett någon effekt.

Det han syftar på är dels att dubbelmordet fortfarande är olöst, dels att konflikten som startade i Rinkeby anses ha eskalerat och lett till ett flertal mord och mordförsök på olika platser i Stockholm.

– Vi kan konstatera att det inte är tillräckligt bra. Vi måste få ett stopp på det här, säger Gunnar Appelgren till DN efter presskonferensen.

Han pekar visserligen på att flera gängmedlemmar faktiskt har gripits för olika brott, bland annat innehav av stora mängder automatvapen. Men samtidigt som detta kan ha förhindrat nya skjutningar konstaterar Gunnar Appelgren att spänningen riskerar att öka.

– Om man lyfter bort en ledartyp kan andra komma att positionera sig, vilket riskerar att utlösa nya våldsbrott. Studier visar att den kriminella terrorbalansen i en förort kan övergå i oro när polisen intervenerar. Det innebär självklart inte att vi låter personer vara, men det är en risk som måste beaktas och här kan vi bli bättre på att karaktärisera varje individ och förbereda uppföljande åtgärder, fortsätter han.

Personer med erfarenhet från den kriminella världen ger en liknande bild.

– Problemen började på allvar när polisen gick på en av ledarna i Järva. Han var peacekeeper, en sån som såg till att de unga killarna höll sig i skinnet. När han åkte in ett tag blev det kaos, påstår en man med band till flera brottsaktiva grupperingar.

Gunnar Appelgren, som bland annat lett polisens framgångsrika insatser mot Södertäljes kriminella nätverk, räknar med att vedergällningarna kommer att fortsätta. På längre sikt tror han ändå att polisen har förmåga att bryta utvecklingen.

– Vår erfarenhet är att vi kommer väldigt nära om ingripande- och spaningsförmågor jobbar aktivt ihop med taktiska enheter och lokal polis. Och vi behöver komma ännu närmare för att få till bra förundersökningar och lagföra dem som begår brotten.

Den allvarliga situationen ledde under torsdagen till kontakter mellan Stockholmspolisen och regeringen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) betonar dock att han inte har mandat att garantera de nu begärda förstärkningarna.

– Jag utgår från att Stockholmspolisen kommer att få det, men det är rikspolischefen som fattar beslutet, säger han till DN.

På frågan om vad regeringen faktiskt kan göra svarar Anders Ygeman att åtgärder mot vapentillgången har högsta prioritet.

– Tillgången till vapen är för stor trots de många beslag som har gjorts. Det är bakgrunden till att regeringen vill minska tillgången till illegala vapen och skärpa vapenlagarna, vilket ger möjlighet för polisen att använda buggning och telefonavlyssning och att häktning blir obligatoriskt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.