Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fler nya spår är att vänta

Beskedet om tunnelbana till Nacka kommer att följas av fler spårpaket under våren. Planer för spår mot nordostkommunerna, Karolinska och Barkarby ska presenteras före sommaren.

Stockholms snabba tillväxt gör det allt trängre på tåg och i tunnelbanor. Samtidigt växer bilköerna. Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm, M, var påtagligt nöjd när han talade om den kommande tunnelbanan till Nacka i går djupt nere i Kungsträdgårdens tunnelbanestation.

– Vi lägger fram spårpaket, inte sparpaket, sade han flera gånger.

Det var säkert mest menat som en politisk lustighet, men det är allvarligare än så. När förre landshövdingen Per Unckel lade fram den överenskommelse om investeringar på 100 miljoner i spår och vägar i huvudstaden som var följden av långa förhandlingar ledda av före detta finansborgarrådet Carl Cederschiöld, var det mycket som hamnade efter år 2021.

När Stockholms läns befolkning nu växer dubbelt så snabbt som expertisen förutsåg har regeringen gläntat på dörren för att tidigarelägga en del viktiga investeringar. En av de investeringar som pekats ut är tunnelbana till Nacka, men det finns fler.

Ett är att bygga ut spårtrafiken mot nordostkommunerna. Där är invånarna sämst i länet på att utnyttja kollektivtrafiken och där är kollektivtrafiken som sämst. Före sommaren kommer ett spårpaket för nordost att presenteras. Innehållet är ännu hemligt, men det lär bestå av mer än ett förslag att utreda vidare, tunnelbana, nytt pendeltåg och en förändring av Roslagsbanan.

Två förlängningar av tunnel­banan som stötts och blötts i många år är en utbyggnad från Odenplan till Hagastaden och Karolinska och en utbyggnad från Akalla till Barkarby. Spårpaket kring dessa sträckor väntas också före sommaren, men det är oklart om det blir tunnelbana eller spårvagn – eller både och.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.