Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fler partier säger nej till Nobelbygget

Illustration: David Chipperfield Architects

Nu säger även Vänsterpartiet nej till Nobelcentret.

– Vi kan inte gå med på förslaget i dess nuvarande form, säger Sebastian Wiklund som är partiets ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Vänsterpartiet är kritiskt till att de kulturhistoriska värden som finns på platsen i dag inte beaktas, och anser att det är problematiskt att det inte finns någon plan för att flytta Tullhuset.

– Vi ser också att kostnaderna börjar dra i väg och att det finns osäkerhetsfaktorer, vi har en park att ta ställning till senare. Ett enskilt projekt som detta är inte värt pengarna, förorten behöver också satsningar, säger Sebastian Wiklund.

Det betyder att ni och MP går emot er koalitionspartner Socialdemokraterna?

– Vi har en bra, stabil, majoritet men just i den här frågan tycker vi annorlunda, säger Sebastian Wiklund.

När Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden, presenterade den reviderade planen för Nobelbygget i lördagens DN sade han så här:

– Jag vet att en stor majoritet i kommunfullmäktige stöder detta.

I dag är fem av fullmäktiges nio partier emot förslaget. Miljöpartiet är främst kritiska till kostnadsökningen.

– Kostnaden har mer än fördubblats. Vi måste se till att staden inte står med skenande kostnader, säger Elin Olsson (MP), som sitter i exploateringsnämnden.

Kristdemokraterna säger nej, framför allt av kulturhistoriska skäl.

– Huskroppen passar inte alls på platsen. Den ser ut som en guldfärgad kärnreaktor, det vore att misshandla Blasieholmen, säger KD:s gruppledare Erik Slottner.

Även Sverigedemokraterna är negativa till planerna. De vill bevara Tullhuset och bygga ett Nobelcenter i till exempel Hagastaden. Björn Ljung, Liberalernas ledamot i stadsbyggnadsnämnden, är mycket kritisk.

– Om S, M och C bildar ett betongblock och driver igenom det vore minst sagt anmärkningsvärt. Det här är ingen ideologisk fråga och de får en väldigt stark minoritet emot sig i fullmäktige, säger han.

Tullhuset rivs tvärtemot alla beslut och löften, fasadmaterialet är ändrat, det finns inte ett enda rätt kvar i projektet, menar Björn Ljung.

– Den ekonomiska kalkylen visar att Stockholms stad även ska betala planavgiften, den kräver vi av alla som ska bygga en balkong, men alltså inte av Nobelstiftelsen. Våra värsta föraningar har överträffats, ekonomiskt är det definitivt så, säger han.

DN har sökt FI utan framgång. Den 10 mars ska ärendet upp i exploateringsnämnden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.