Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fler sexuella ofredanden på Eriksdalsbadet

Övervakningskameror i korridorer på Eriksdalsbadet i Stockholm.
Övervakningskameror i korridorer på Eriksdalsbadet i Stockholm. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

En man greps i helgen för sexuellt ofredande på Eriksdalsbadet. Simhallen har haft problem med flera övergrepp under hösten. Nu vill badet införa fler badvakter samt utöka kameraövervakningen.

Det var på lördagseftermiddagen som en man greps misstänkt för sexuellt ofredande på Eriksdalsbadet i Stockholm.

– Jag kan bekräfta att en person, som är under 18 år, greps. Han har delgivits misstanke, men ännu inte förhörts eftersom han är så ung att han måste ha företrädare närvarande, säger Ulrika Lönngren, stationsbefäl vid Södermalmspolisen.

Enligt Eriksdalsbadet var det två flickor i åldern 12-15 år som blev utsatta för ofredanden.

– De upplevde att de blev tafsade på av en kille. De larmade oss i personalen och vi ringde polisen på en gång, säger Sara Franzén Shilwan, enhetschef vid Eriksdalsbadet.

DN rapporterade i förra veckan om att Eriksdalsbadet infört könsseparerade bubbelpooler efter önskemål från kvinnor, nu finns det en för kvinnor och en för män samt en gemensam. Det kontroversiella beslutet fattades efter att flera händelser som inträffat i poolerna polisanmälts – misstänkta sexuella övergrepp som också ökade under november och december.

– Vi kommer nu att gå vidare och sätta in extraresurser i form av badvakter som får övervaka badet mer. Vi kommer också söka tillstånd för ökad kameraövervakning. Vi måste se till att det inte inträffar fler sådana här händelser.

Badhuset har redan i dag kameror, men hur många eller var de nya skulle sitta vill Sara Franzén Shilwan inte kommentera av säkerhetssynpunkt.

Redan för fem år sedan uppmärksammade DN att Eriksdalsbadet hade problem med sexualbrott och polisen uttryckte då en oro över att sexualbrotten ökade.

Sara Franzén Shilwan vill nu uppmana flickor att kontakta personalen på en gång om de blir utsatta.

– Problemet är när tjejer inte berättar inte på en gång och förövarna hinner lämna simhallen. Vi vill ju få fast dem.

Även övriga simhallar i Stockholm har haft liknande fall, men inga åtgärder är planerade där, enligt Stockholms stad.

Läs även: Separata bubbelpooler efter ofredanden samt Sexuella ofredanden på flera simhallar

Läs mer

• Separata bubbelpooler efter ofredanden 
Eriksdalsbadet inför separata bubbelpooler för kvinnor och män. Dels har kvinnor önskat det, dels beror det på ökat antal polisanmälningar vid händelser i poolerna

• Sexuella ofredanden på flera simhallar
Flera simhallar i Stockholm samt en i Örebro rapporterar att antalet fall av sexuella ofredanden ökat bland badgästerna. Politiker i Stockholm efterlyser fler badvakter och vill att de misstänkta gärningsmännen portas från anläggningarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.