Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fler skolbarn lånar böcker

Stockholms skolelever lånar allt fler böcker. Sedan 2009 har antalet utlånade böcker per elev och år ökat från 7,5 till 8,8. Topplistan domineras totalt av amerikanen Jeff Kinney och Lasse-Majas detektivbyrå.
Men det gäller bara grundskolan – på gymnasiet sjunker boklånandet.

Systrarna Stella och Leia Lindberg från Hammarbyhöjden sportlovs­lånar på biblioteket i Björkhagen.

– Jag gillar Sigge – det handlar om en häst – och Lasse-Maja. Jag har läst alla Lasse-Maja utom en, jag ­gillar mysterieböcker, säger åttaåriga Stella.

Lillasyster Leia, fem år, tycker om Bamse. På skolbibliotekens topplista för grundskolan tar Jeff Kinneys serie ”Dagbok för alla mina fans” platserna ett till sex och på de följande sju finns Martin Widmarks Lasse-Majaböcker.

– Jeff Kinney är det elever som tipsar varandra om, det har stor genomslagskraft. De böckerna är jättepopulära, även bland lässvaga pojkar, och konstant utlånade. De är i serieformat och utan avskräckande textmassor, säger Jenny Granberg, bibliotekarie i Björkhagen.

– Widmarks böcker om Lasse-Majas detektivbyrå är inte heller så svåra, och har bilder insprängda.

Behöver barnen luras in i litteraturen?
– Nej, men man ska inte tvinga på dem en klassiker eller ”god litteratur”, säger Jenny Granberg.

Bland gymnasieelever har antalet lånade böcker per elev gått ner från 3,1 till 2,4 om året sedan 2009. Det märks även på biblioteket i Björkhagen.

– Vi har inte så mycket ungdomar här, det är mest barn i mellan­åldern, 9–12, och så mindre barn, säger Jenny Granberg.

Gymnasiets topplista – som är rensad från klassuppsättningar för att visa böckerna som eleverna självmant har valt att läsa – är Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar” etta och tvåa och Scott Fitzgeralds ”Den store Gatsby” från 1925 ligger något överraskande på 20:e plats.

– Den var väldigt bortglömd, men sedan filmen med Leonardo DiCaprio kom är det många som frågar efter den, säger Jenny Granberg.

George Martins ”Game of thrones” har likt Gardells böcker tagit sig in på ungdomarnas topplista via tv.

– Jag tror absolut att tv-serier kan skapa läslust. För dem som inte är bokslukare kan tv och film bli en inkörsport till läsandet, säger Jenny Granberg.

Andra vägar in i litteratur är, enligt henne, fantasy och mörka, romantiska kärlekssagor.

– Först var det bara vampyrlitteratur som gällde, sedan bara dystopier – det kom ut massor av sådana serier och det gäller fortfarande. Lite olycklig kärlek och lite science fiction. Övernaturligt är alltid inne.

– Och inget fel med det, jag läser fortfarande fantasy, säger Jenny Granberg.

Det viktiga, menar hon, är att man inte dömer någons lässmak.

Vad hände med Astrid Lindgren? Är inte hennes böcker populära längre?
– Jo, bland föräldrar som vill läsa högt för barnen, säger Jenny Granberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.