Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 20:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fler-testar-positivt-i-omraden-med-lag-vaccintackning/

STHLM

Fler testar positivt i områden med låg vaccintäckning

”Det är logiskt att fler blir smittade där vaccinationstäckningen är lägre, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink.
”Det är logiskt att fler blir smittade där vaccinationstäckningen är lägre, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink. Foto: Johan Nilsson/TT

Fler testar nu positivt för covid-19 i områden med låg vaccinationstäckning i Region Stockholm – samtidigt väljer fler i samma områden att påbörja sin vaccination efter kraven på covidbevis.

– Många kommer att märka att deras frihet begränsas, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.

Region Stockholm har placerat ut mobila provtagningsenheter i områden med låg vaccinationstäckning mot covid-19. Testsvaren från dessa enheter tyder på att smittspridningen är på väg uppåt.

Den senaste veckan var andelen positiva testsvar från regionens mobila enheter 17,7 procent, nästan dubbelt så hög andel som i regionen i stort.

Den senaste veckan testade 1 973 personer positivt mot covid-19 i Stockholms län, 256 fler jämfört med föregående vecka. Att smittan ökar, om än från låga nivåer, oroar både regionens chefläkare Johan Bratt och hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

– Vi ser en ökad smittspridning i regionen och det oroar. Särskilt med tanke på att smittan ökar dramatiskt i många grannländer, säger Johan Bratt i ett pressmeddelande.

Att områden med låg vaccinationstäckning nu tycks vara drivande i smittspridningen är särskilt illavarslande menar Anna Starbrink.

– Det finns en viss rörlighet och en del personer boende i andra områden kan ha testat sig i de mobila enheterna, men min slutsats är att de flesta som testat sig där bor i närområdet. Det är logiskt att fler blir smittade där vaccinationstäckningen är lägre, säger hon.

Samma områden var särkilt drabbade under den första och andra vågen, väntar en liknande situation nu?

– Ännu har det inte haft någon stor effekt på vårdbehoven, men jag är oroad för att det också kommer att öka. I områden med låg vaccinationstäckning är risken för att fler blir allvarligt sjuka förstås större, säger Anna Starbrink.

Gällande vaccineringen mot covid-19 har dock ett trendbrott skett. Områden med låg vaccinationstäckning toppar nu listan över var flest tar vaccinspruta ett och två. I Rinkeby-Kista har andelen dubbelvaccinerade ökat med 3,8 procent den senaste veckan.

Mobil vaccineringsenhet på plats i Botkyrka.
Mobil vaccineringsenhet på plats i Botkyrka. Foto: Anette Nantell

Ökningen går dock långsamt och skillnaderna är fortsatt stora mellan olika områden i Stockholms stad och i regionen, men enligt hälso- och sjukvårdsregionrådet ger den senaste veckans siffror en positiv signal. Anna Starbrink tror att det är regionens insatser för att nå ut med vaccin i exempelvis Södertälje, Skärholmen och Rinkeby-Kista som fått effekt.

– Jag tror att det beror på regionens stora informationskampanjer, att man varit väldigt närvarande i dessa områden, säger hon.

En annan förklaring kan vara att fler, särskilt unga stockholmare, väljer att vaccinera sig efter regeringens beslut om att vaccinationspass, eller covidbevis, kommer att krävas vid inomhusevenemang med fler än hundra personer.

– Det tror jag, och det beskedet skulle kommit för länge sedan. Jag tror att många som inte tagit vaccinet, särkilt yngre, kommer att märka att deras frihet nu begränsas och tänker om, säger Anna Starbrink.

På tisdagen vårdades 75 personer på sjukhus för covid-19 i regionen, en marginell ökning jämfört med förra veckan. Fyra av dessa vårdas på intensivvårdsavdelning, vilket är tre färre än förra veckan.

Läs mer: Regionrådet: ”Det finns en kärna av vaccinmotstånd i Stockholm”

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt