Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fler unga tjejer i Stockholm vittnar om sexuella övergrepp

Allt fler tonårstjejer i Stockholm mår psykiskt dåligt. Årets Stockholmsenkät visar också att andelen elever som uppger att de utsatts för våldtäkt och sexuella övergrepp ökar kraftigt. 

– Metoo kan ha ökat medvetenhet om att det inte är okej med sex mot sin vilja, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Leona Dahlqvist och kompisen Agnes Ulfhuvud tar en paus under onsdagens shoppingtur. Det är lunchtid, men långt ifrån lunchrusning, i det öppna kaféområdet i mitten av Västermalmsgallerian på Kungsholmen.

– Jag ser väldigt mycket psykisk ohälsa. Jag tycker nästan att jag kan fråga vem som helst och få svaret att de någon gång har mått dåligt, säger 17-åriga Leona.

Ingen av dem är förvånade över att så många unga tjejer mår dåligt.

– Det är svårt att säga vad det beror på, men det är mycket press och stress. Man ska alltid vara så duktig i skolan, man känner sig bedömd beroende på sin prestation och det är mycket press på hur man ska vara, säger Agnes.

Årets Stockholmsenkät, som kartlägger ungas vanor och vardag, visar att 44 procent av flickorna som pluggar andra året på gymnasiet ofta är ledsna och deppiga utan att veta varför – fler än någon gång tidigare. Siffran har stigit stadigt ända sedan 2010, då motsvarande siffra var 33 procent.

– Jag tycker att det är en skyhög siffra hos väldigt unga människor. Jag tror att vi behöver prata ännu mer om psykisk ohälsa i samhället, säger socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Det är en stor fråga. Hur ska ni lösa den från Stadshuset?

– Jag tror att vi måste jobba brett i hela samhället, men en jätteviktig del är att stärka elevhälsan. Unga ska väldigt snabbt kunna få hjälp och stöd av en tillgänglig elevhälsa. Det är ett mycket kortare steg att gå till skolsköterskan än att gå till en vårdcentral när man går i nian.

Unga flickors utsatthet för sexuellt tvång och våldtäkt har också ökat, visar enkäten. Andelen utsatta flickor i årskurs 2 i gymnasiet har legat stabilt mellan två och tre procent sedan 2002. Men i årets Stockholmsenkät stiger siffran kraftigt. Hela sju procent av tjejerna svarar att de har blivit utsatta för sexuellt tvång eller våldtäkt.

Åsa Lindhagen vill ännu inte dra allt för långtgående slutsatser av siffran, men hon misstänker att metoo-rörelsen kan ha spelat in i den plötsliga ökningen.

– Det kan finnas en ökad medvetenhet om att det inte är okej med sex mot sin vilja. Punkt. Men det är otroligt viktigt att titta närmare på den här frågan och det samhällsproblem som metoo väldigt tydligt har uppmärksammat.

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd och tidigare socialborgarråd i Stockholms stad, ser positivt på vissa utvecklingar i enkäten.

– Men det som är oroväckande är den kraftfulla ökningen av både psykisk ohälsa och utsattheten av sexualbrott. Det är mycket allvarliga siffror som visar på att vi behöver stärka arbetet med de här frågorna, säger hon.

För att komma tillrätta med att allt fler unga tjejer mår psykiskt dåligt vill König Jerlmyr se en satsning på en utbyggd elevhälsa på nätet under kvällar, helger och sommaren. König Jerlmyr menar att det har saknats tydliga satsningar på elevhälsan under mandatperioden.

– Under sommarlovet stänger många skolor och elevhälsan finns då inte tillgänglig över huvud taget. Det är under all kritik. Det oroar mig mycket att våra offentliga verksamheter är stängda när ungdomar behöver stöd som mest, säger hon.

Stockholmsenkäten besvaras av elever i årskurs 9 och årskurs 2 i gymnasiet. Resultaten visar också att antalet unga som dricker och röker fortsätter att bli färre. Kurvorna har planat ut, men trenden över den senaste tioårsperioden är tydlig. Snus- och narkotikaanvändandet är relativt oförändrat. Även den upplevda otryggheten är stabil över tid, men flickor känner sig betydligt mer otrygga än pojkar. 

18-åriga Agnes Ulvhuvud i Västermalmsgallerian var själv med och genomförde enkäten under våren. 

– Det kändes bra. Dels för att man ska kunna hjälpa till med att ge någon sorts koll på ungas situation, men också för att situationen ska kunna förbättras. Nu hoppas jag att man tar det här på allvar, säger hon.

Hennes kompis Leona Dahlqvist håller med.

– Mindre rökning och mindre alkohol – det är skitbra. Men det går alltid att göra mer åt det andra, säger hon.

Totalt deltog 8.931 elever från 138 skolor – samtliga kommunala skolor i Stockholms stad och 41 procent av stadens friskolor – i enkäten. Siffrorna ska nu sammanställas, analyseras och brytas ned på stadsdelsnivå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.