Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 01:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/flera-bilar-i-brand-i-stockholm/

STHLM

Ett femtontal bilar i brand i södra Stockholm

Dragoslav Drocas skåpbil, där han förvarade sina arbetsverktyg, totalförstördes i en brand under natten mot måndagen.
Dragoslav Drocas skåpbil, där han förvarade sina arbetsverktyg, totalförstördes i en brand under natten mot måndagen. Foto: Jonas Lindkvist

Ett femtontal bilar brann på en parkeringsplats i Östberga natten till måndagen. Snickaren Dragoslav Droca förlorade inte bara tio år av minnen utan även alla sina arbetsverktyg och sonens födelsedagspresent.

– Jag har inte kunnat säga det till honom, då skulle jag ha börjat gråta, säger han.

Natten till måndagen brann 16 bilar på en parkeringsplats i Östberga. Det var kraftig rökutveckling och flera däckexplosioner hördes. 

– Det fanns så klart en stor spridningsrisk. Det förekom däckexplosioner som gjort att det smällde en del, säger Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Händelsen rubriceras som grov skadegörelse genom brand, men ingen person har gripits. 

Bilbränderna rubriceras som grov skadegörelse genom brand.
Bilbränderna rubriceras som grov skadegörelse genom brand. Foto: Jonas Lindkvist

– Vi har kontrollerat en person. Men jag har inga uppgifter om några misstänkta eller frihetsberövade i ärendet, säger Per Fahlström.

Vid tretiden på natten vaknade Dragoslav Droca av att han hörde brandbilar och poliser. Senare ringde en kollega och berättade att hans Volkswagen Transporter, som de båda använder i jobbet, hade brunnit. Han körde då till parkeringsplatsen i närheten av kollegans bostad, men nästan allting var förstört. 

– Jag hade inbrott i källaren för ett tag sedan och hade flyttat över alla grejerna där till bilen. Sedan brinner bilen, säger han. 

Dragoslav Droca är egenföretagare, jobbar som snickare och renoverar lägenheter. I bilen fanns en hel del verktyg och annat som de använder i jobbet. Han uppskattar att fordonets och innehållets sammanlagda värde ligger på 50.000–100.000 kronor. 

– Nu är allting vi använder i jobbet förstört. Vi låg redan efter med lägenheten vi höll på och renovera och nu jag måste köpa allting nytt, nya verktyg och en ny bil. Jag vet inte hur det blir med försäkringspengar. Men det löser sig på något sätt, säger han.

I den totalförstörda skåpbilen fanns även Dragoslavs sons födelsedagspresent.
I den totalförstörda skåpbilen fanns även Dragoslavs sons födelsedagspresent. Foto: Jonas Lindkvist

Förutom den ekonomiska smällen hade bilen och innehållet ett stort sentimentalt värde. Dragoslav Droca har haft fordonet sedan 2009. 

– Det handlar inte bara om pengar utan också om minnen. Jag har sagt till mina kompisar att jag inte vill sälja bilen. Den är 19 år, men går igenom besiktningar utan anmärkning.

I morgon tisdag fyller hans son åtta år. I bilen fanns sonens födelsedagspresent. Dragoslav Droca har inte orkat berätta för honom att hans present är förstörd.

– Då skulle jag ha börjat gråta. 

Det är redan illa nog att sonens hockeyklubba och fotboll är förstörda.

– Han började gråta. Den översta delen av hockeyklubban var förstörd och bollen var svart på ena sidan, så han ville inte använda den. 

Ett femtontal bilar förstördes i Östberga.
Ett femtontal bilar förstördes i Östberga. Foto: Jonas Lindkvist

Mitt i eländet är Dragoslav Droca glad över att hans Ray Ban-glasögon, som han haft sedan han var tonåring på 1990-talet, klarade sig. 

– Det är samma som Tom Cruise använde i ”Top gun”. Jag gick hem och tvättade av dem, men de luktar fortfarande illa.

Läs mer: Bilbrand i centrala Stockholm