Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 20:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/flera-bilran-senaste-veckan-familjer-dodshotade/

STHLM

Flera bilrån senaste veckan – familjer hotade

Flera fall av grova bilrån har inträffat i nordvästra Stockholm den senaste veckan. Gärningsmän har brutit sig in i bostäder och dödshotat familjer till att lämna över bilnycklar.

Minst tre grova rån har inträffat den senaste veckan i nordvästra Stockholm. 

Tidig morgon den 11 november krossade flera gärningsmän rutan till en familjebostad i Viksjö i Järfälla kommun. 

– De tillgriper sedan nycklarna från nyckelskåpet och lämnar med två fordon, säger Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Gärningsmännen lämnade platsen med två bilar ”av exklusivare märken”. I samband med polisinsatsen påträffades senare ett av fordonen, som nu är beslagtaget för teknisk undersökning.

Polisen tror att det rör sig om minst två gärningsmän. Det är oklart om personerna varit beväpnade. Ingen skadades dock vid händelsen.

Bara dagar senare, den 14 november, hände samma sak – den här gången i Bromma. Inne i bostaden dödshotar de en i familjen, enligt uppgifter till Aftonbladet. 

”Det var väldigt obehagligt”, säger pappan i familjen till tidningen.

– Det rörde sig om samma tillvägagångssätt. Man krossar en ruta, tar sig in och hotar målsäganden. Därefter lämnar man platsen med bilnycklarna. Det sker vid 04-tiden på morgonen, säger Mats Eriksson.

Att bryta sig in i moderna bilmodeller är svårt, berättar han. Bilarna måste därför nyckelstjälas.

– Om man inte stjäl en gammal Saab från 90-talet så måste man ha nyckeln. Följderna blir att gärningsmännen hotar bilägaren eller måste stjäla nyckeln på annat sätt.

Polisen utreder nu om det finns ett samband mellan de tre händelserna och ytterligare ett bilrån i Sollentuna. Än finns ingen misstänkt för brotten.

– Vi har startat en arbetsgrupp gällande bilrån. Det är så vi brukar göra när det kan röra sig om en trend som i det här fallet, säger Mats Eriksson.

I den tillsatta arbetsgruppen ingår Patrik Esterling, operativ samordnare i lokalpolisområde Vällingby. Eftersom händelserna har inträffat så kort inpå varandra och med liknande tillvägagångssätt finns det chans att de har ett samband, menar han.

– Det är för tidigt att spekulera, men det går absolut inte att utesluta.

Han tror däremot inte att gärningsmannen har räknat med att de boende varit hemma under inbrotten.

– Enligt min erfarenhet som polis vill de helst jobba ostört. Planen här var nog inte att det skulle bli ett rån, men uppenbarligen drar inte gärningsmännen sig för att växla upp, säger Patrik Esterling.

Läs mer:

Personrån ökar i Sollentuna: ”Eskalerande problem”