Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Flera gripna i Husby

Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Oroligheterna fortsatte under natten till tisdagen i Husby i västra Stockholm. Bilar stacks i brand och släckningsarbetet hindrades av stenkastare. Sex personer har gripits misstänkta för våldsamt upplopp.

 

Strax efter midnatt började en bil brinna och elden spred sig till ytterligare tre bilar utan att räddningstjänsten kunde släcka den.

Kravallutrustad polis med hundar försökte skingra stenkastande ungdomar för att kunna få igång släckningsarbetet.

– Problemet är att de kastar sten på brandbilarna också och stjäl brandslangarna. Vi måste försöka skingra dem så att brandmännen kommer fram, sade polisens presstaleskvinna Diana Sundin.

Tidigt på morgonen hade brandkåren, under polisbeskydd, släckt bilbränderna. Det har varit lugnt i området sedan fyra-tiden på morgonen.

– Vi summerar natten till elva bilbränder, tre containerbränder och två bränder i återvinningscentraler, säger Mats Eriksson, informationsansvarig på Västerortspolisen, till TT.

Ingen ska ha kommit till skada.

– Och mig veterligen har inga poliser kommit till skada i natt, jag har inga uppgifter om det.

Sex personer mellan 15 och 19 år har gripits, misstänkta för våldsamt upplopp. En av dem är anhållen och även misstänkt för våld mot tjänsteman.

Enligt polisen är det mellan 50 och 100 personer som varit inblandade i bråken under måndagskvällen och natten.

– En del är 12, 13 år, en del är ungdomar och i kväll har vi sett en hel del vuxna kriminella bland dem. Som mest var det 70 människor som angrep poliserna, sade Diana Sundin.

Polisen hade kallat in extra förstärkning inför natten och har fortfarande poliser på plats.

– Vi kommer att fortsätta med det under dagen. Vi hade mycket personal på plats i natt. Om det var tillräckligt eller inte vet jag inte, säger Mats Eriksson på Västerortspolisen.

Tidigare på kvällen brann flera bilar och en färdtjänstbuss. En man skadades när han rånades på sin mobil i Husby tidigare på kvällen. Han vårdades på sjukhus men uppgavs inte vara allvarligt skadad.

 

I Fittja söder om Stockholm kastade ett 20-tal ungdomar sten på tunnelbanetågen under natten. Bränder anlades i tre bilar och en container. Också här möttes brandmännen av flygande gatstenar, enligt länskommunikationscentralen i Stockholm. Ingen har gripits efter händelserna i Fittja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.