Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/flera-poliser-misstanks-for-brott-i-samband-med-dodskjutningen-av-eric-torell/

STHLM

Fyra poliser misstänks för brott efter dödsskjutningen av Eric Torell

Foto: Lisa Mattisson

Minst fyra poliser har delgivits misstanke om brott i samband med sommarens dödsskjutning av Eric Torell, skriver SVT Nyheter.

En av de misstänkta poliserna ska enligt uppgifter till DN vara ett befäl.

Rätta artikel

Förundersökningen om den uppmärksammade dödsskjutningen är nu klar och minst fyra poliser har delgivits misstanke om brott, skriver SVT.

Advokat Anton Strand, som företräder en av poliserna, bekräftar för DN att hans klient har blivit delgiven. 

– Jag har läst förundersökningen och såvitt jag kan bedöma har min klient inte begått något brott, trots den fruktansvärt tragiska utgången. Det återstår att se om åklagaren väcker åtal eller inte men om det går till domstol har jag svårt att se att det blir någon annan utgång än att poliserna frias, säger han.

Hans klient förnekar brott. Vilken eller vilka brottsrubriceringar som är aktuella eller vilken misstankegrad det handlar om vill Anton Strand inte kommentera.

– Men det handlar ju om att man ska ha betett sig felaktigt i myndighetsutövning, säger han.

Även uppgifter till DN gör gällande att det är minst fyra poliser som har delgivits misstanke. En av de misstänkta ska vara ett polisbefäl, enligt uppgifter till DN.

Eric Torell sköts till döds med ett skott i magen och två skott i ryggen på Norrbackagatan i Stockholm den andra augusti förra året. Tre poliser avlossade sammanlagt 25 skott mot 20-åringen med Downs syndrom, som hade rymt hemifrån med en leksakspistol.

Läs mer: Det hände natten då Eric Torell dödades av polise

Martin Tidén, chefsåklagare, vill varken kommentera uppgiften om förundersökningen är klar eller om poliserna har delgivits misstanke.

– Jag kan inte kommentera de här uppgifterna just nu. Men jag kommer att räta ut de här frågetecknen snart med ett pressmeddelande den här veckan, säger Martin Tidén.