Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/flera-vildsvin-i-soderort-inte-sardeles-vanligt/

STHLM

Flera vildsvin i Söderort: ”Inte särdeles vanligt”

Uppskattningsvis fem vildsvin har stökat runt i Söderort. Men vildsvinet på bilden har inget med händelserna att göra. Foto: Lars Lindqvist

Under flera dagar härjade en skock vildsvin runt i Söderort i Stockholm. Många boende blev vittne till deras frammarsch. Men nu har tre av dem körts ihjäl och de två kvarvarande gett sig av till skogs.

– Det brukar vara något vildsvin som går fel ibland, men att det kommer en hel grupp är inte särdeles vanligt, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare på Trafikkontoret.

Det har varit febril aktivitet på Facebook-grupper i söderort under veckan om olika iakttagelser av en grupp vildsvin som sprungit omkring i bebyggelsen.

Det var i söndags som vildsvinsgruppen, på vad man tror var fem vildsvin, lämnade Nackareservatet och gav sig in i Sköndal i södra Stockholm. Där uppehöll de sig i två dagar och hann orsaka vissa skador i parkleken Skallet.

Under tisdagen flyttade de på sig och natten till onsdagen kördes tre av dem ihjäl.

– Det hände vid Sofielundsplan. De två som överlevde sågs senast vid Fagersjö men sen har vi inte hört något. Med lite flyt har de vandrat in i skogsområdet, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare på Trafikkontoret.

Han säger att det är ovanligt med vildsvin så pass långt in i bebyggelsen men att man sällan behöver vara rädd om man stöter på ett.

– Man ska inte komma mellan sugga och kultingar, men den risken är rätt liten. Om en hund gör ett utfall mot ett vildsvin kan det utlösa en försvarsmekanism men i övrigt är det ovanligt att de försöker ge sig på människor.

Däremot kan de hinna göra materiell skada.

– Om du tittar på hur det ser ut i kranskommuner som Haninge och Huddinge så finns det vildsvin som är specialiserade på att välta soptunnor, de har lärt sig att där finns det mat, säger Tommy Tuvunger.

Är de smarta djur?

– Jag vet inte hur smarta de är, men alla djur som lever intill människor blir på något vis urbaniserade. 

Läs mer: Vildsvinen matas bort från soptunnor - i stället för att skjutas