Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Flest fall av gonorré i Stockholms län

När det hettar till är det dags att tänka till. Gonorréfallen ökar mest i förhållande till befolkningsmängden i Stockholms län.

Gonorré är en lömsk sjukdom som du kan ha utan att känna av det. Under 2016 anmäldes 1.781 fall av könssjukdomen, vilket är den högsta siffran på nästan 30 år, enligt Folkhälsomyndighetens preliminära statistik.

Stockholms län är i särklass värst drabbat med 40 fall per 100.00 invånare, följt av Skåne där 19 av 100.000 invånare konstaterats vara smittade av gonorré 2016.

– Vi har haft en stadig ökning av gonorré och syfilis de senaste åren, dock inte 2016 då antalet fall var något färre än 2015, säger smittskyddsläkare Åke Örtqvist på smittskydd Stockholm och refererar till Smittskydd Stockholms preliminära siffror.

– Det är väldigt oroande att man inte använder skydd när man har sex med någon man inte har en fast relation med för det innebär en påtaglig smittrisk för infektioner som kan ge både kort- och långsiktiga men, fortsätter Åke Örtqvist.

Varför just Stockholmare är smittade av gonorré i så hög utsträckning har att göra med att det är just en storstad, enligt Åke Örtqvist

– Generellt är vi dåliga på att använda kondom i Sverige. Men smittan är vanligast bland män som har sex med män, en grupp som är vanligare i storstäderna än i mindre städer, så det har ett samband med vår demografiska sammansättning, säger han.

Gonorré är inte lika vanligt bland ungdomar. Majoriteten av de som smittas är 20-30 år.

– Vi har sett smittspridningar även bland ungdomar som varit på semesterresor, så visst kan det ske. Men det är inte lika vanligt, säger Åke Örtqvist.

Trots att antalet rapporterade gonorréfall enligt Folkhälsomyndighetens siffror inte varit större sedan 1980-talet finns troligen ett mörkertal.

– Mörkertalet är sannolikt mindre än för klamydia, men det finns. Man kan ha gonorré i svalget, ändtarmen och det kanske inte yttrar sig på de sätt som man tänker sig med gonorré. Då kan man missa att ta prov för smittan, säger Åke Örtqvist och poängterar att det är viktigt att ha kontakt med en läkare för att få korrekt behandling och smittspårning och inte köpa antibiotika via exempelvis nätet.

Fakta: Gonorré

Gonorré omfattas av smittskyddslagen, vilket innebär att du måste testa dig om du misstänker att du har könssjukdomen. Visar det sig att du är smittad måste du berätta vem eller vilka du har haft sex med det senaste året för att minska smittspridningen.

Några av symptomen är att det svider när du kissar, flytningar från penis, slida eller analöppning, mellanblödningar eller ont i pungen. Har du könssjukdomen i svalget märks oftast inga symptom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.