Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/flickor-ranades-brutalt-pa-hundvalp-dagen-efter-kom-den-tillratta-igen/

STHLM

Flickor rånades på hundvalp – dagen efter kom den tillrätta igen

Maleah, som är en American bully-valp, rövades bort i Järfälla. Men dagen därpå återfanns hunden i ett skogsområde.
Maleah, som är en American bully-valp, rövades bort i Järfälla. Men dagen därpå återfanns hunden i ett skogsområde. Foto: Privat

När två flickor klev av bussen i Järfälla blev de rånade på sin hundvalp. Efter att ha misshandlat tonåringarna sprang gärningsmännen iväg med den lilla hunden. Men historien fick ett lyckligt slut när valpen påträffades i ett skogsområde dagen därpå.

Caroline Gyllenkrok
Rätta artikel

Det är söndagskväll när de två flickorna i 17-årsåldern står och väntar på bussen för att åka hemåt. Med sig har de den ena flickans valp som är av rasen American bully.

Vid busshållplatsen möter de tre personer.

– ”Fin hund” säger en av dem till mig. Men det är jag van vid att höra, så jag tänkte inte mer på det. Folk säger hela tiden att hon är så söt, berättar flickan som äger valpen. 

När flickorna, som vill vara anonyma, kliver av bussen i Järfälla går de längs en gångväg. De tre okända personerna börjar snabbt närma sig flickorna bakifrån.

– Jag känner hur nån griper tag i mig hårt i mina armar, och då blir det kortslutning i hjärnan. Den signalerar för mig att det måste vara ett skämt. Sen knuffas jag ner i diket, berättar den ena flickan.

Hon tappar kopplet när hon faller ner i diket intill vägen. När hon ligger i diket sparkar gärningspersonerna på henne och hon hör hur valpen skäller och skäller. Hennes väninna blir hårt nedtryckt i marken och en av gärningspersonerna plockar upp Maleah och springer iväg.

Personen med valpen försvinner snabbt. Flickan som äger hunden tar sig upp från diket och försöker springa ikapp.

– Jag springer samtidigt som jag skriker och gråter. Jag ropar att de ska ge tillbaka min valp, jag sprang efter dem i 45 minuter, berättar hon. 

Händelsen rubriceras som rån av polisen.
Händelsen rubriceras som rån av polisen. Foto: Privat

En av flickorna ringer polisen, men förövarna har då hunnit försvinna. Flickorna anmäler misshandeln och rapporterar att valpen stulits.

– En polispatrull kom till platsen och sökte i närområdet efter hunden och personerna som man har fått signalement på. Händelsen rubricerades som rån, säger Tobias Becker, förundersökningsledare vid polisen i Järfälla.

Dagen efter sätter flickorna upp lappar i området och delar inlägg på sociala medier för att få hjälp att hitta Maleah. Senare samma dag kommer ett samtal från en person som har hittat en valp i ett skogsområde i närheten av Skokloster, cirka fyra mil från platsen där flickorna överfölls. Det visar sig till deras stora glädje vara Maleah.

– De hittade henne springandes lös ute. Det var en stor lättnad att hon kom tillbaka, då visste jag att hon var okej. Hon var väldigt stressad när vi hittade henne, berättar flickan som äger hunden. 

Gärningspersonerna hade antagligen släppt Maleah senare på kvällen eller tidigt nästa morgon, tror hon. 

Utredningen fortsätter nu för att hitta de misstänkta valprånarna och polisen uppger att de har gott hopp om att kunna identifiera gärningspersonerna.

För hundägaren är det en lättnad att Maleah kom hem igen. Men händelsen har satt spår.

– Jag mår bättre sedan jag fick tillbaka Maleah, innan hade jag svårt att sova och äta. Jag är fortfarande förstörd över det som hände, jag förstår inte hur man kunde göra så, säger hon. 

Läs mer: Bortsprungen hund dök upp – efter tio år