Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Flygblad uppmanade till ”markering” mot gatubarnen

Foto: Stefan Reinerdahl/TT

Ett 70-tal personer från Stockholms fotbollsklubbars ”firmor” gick på fredagskvällen till angrepp mot personer med utländsk bakgrund i centrala Stockholm. Samtidigt spreds ett flygblad med rubriken ”Det är nog nu!”. Polisen satte in ett stort pådrag för att förhindra att det skulle uppstå mera bråk.

Enligt polisen hade man uppgifter om att det skulle samlas ett stort antal personer i City för att eventuellt ställa till bråk.

– Vi hade en kommendering av poliser ute för att bevaka dessa personer som i en några fall har kunnat kopplas till en del fotbollslags så kallade firmor, alltså deras sämre supportrar, säger Fredrik Nylén på Norrmalmspolisen.

Enligt uppgifter till DN rör det sig om personer från samtliga tre Stockholmslag.

Ett flygblad med rubriken ”Det är nog nu!”, som DN tagit del av, spreds också under dagen och sätts av polisen i samband med angreppen. Av flygbladet framgår att gruppen ser sig som ett medborgargarde som ska ”markera” mot de gatubarn som finns i centrala Stockholm.

Polisen följde de mellan 70 och 100 personerna och bröt vid flera tillfällen upp grupper när man ansåg det befogat, säger Nylén.

Finns det ett samband mellan att personer med utländsk bakgrund angreps och flygbladet som spreds?

– Det vet jag inte men det är ett rimligt antagande, säger Fredrik Nylén.

En person greps under kvällen misstänkt för misshandel medan en annan har avvisats för brott mot knivlagen och en tredje rapporteras ha begått våld mot tjänsteman.

Vid 07.00-tiden på lördagsmorgonen hade den person som greps misstänkt för våld mot tjänsteman släppts, men var fortfarande misstänkt för brott. Ingen satt längre frihetsberövad. 

Hur ställer sig polisen till att det skickas ut ett flygblad som riktar sig mot gatubarnen?

– Om det är så att man uppmanar till våld mot en speciell grupp i samhället så är det givetvis sådant som måste utredas.

Detta var något som polisen försökte få klarhet i på lördagsmorgonen.

Det var vid 20.20-tiden som polisen började ingripa mot de grupper med ungdomar som drev omkring mellan Centralstationen och Sergels torg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.