Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Flygbuller kan göra dig fet

Att bo nära en flygplats kan leda till viktökning. En ny studie vid Karolinska Institutet visar att buller kan ha större påverkan på hälsan än vad man tidigare har känt till.

I studien har över 5.000 män och kvinnor från fem kommuner i Stockholms län som har bott nära Arlanda flygplats följts under 8-10 år. De har fått svara på enkäter och genomgått hälsoundersökningar.

Forskarna vid Institutet för miljömedicin (IMM) har sedan beräknat nivåerna av flygbuller (Lden) för samtliga adresser deltagarna bott på under den tiden utifrån radarspår av flygtrafiken runt Arlanda.

Syftet var att se om det fanns något samband mellan långtidsexponering för flygbuller och hälsa. Det senare inkluderade body mass index (BMI), bukomfång och typ 2-diabetes.

Resultatet visar att personer som har varit utsatta för flygbuller ökade mer i bukomfång än de som inte varit utsatta, i genomsnitt 1,5 centimeter för varje 5 decibels stegring av bullernivåerna. Störst ökning upptäcktes hos personerna som hade varit utsatta för flygbuller under hela studieperioden och som samtidigt upplevde stress i sitt arbete.

Några statistiskt säkerställda samband mellan flygbuller och BMI eller typ 2-diabetes kunde man däremot inte hitta.

Slutsatsen som forskarna drar är att flygbuller kan ha en större inverkan på hälsan än vad som tidigare varit känt.

Men man lägger samtidigt in en brasklapp.

– Vår studie är den första som studerat samband mellan flygbuller och bukomfång samt övervikt, och resultaten måste därför tolkas med viss försiktighet. Det finns dock redan klara bevis för att bullerexponering kan orsaka stress och sömnstörningar, och båda dessa tillstånd kan ge upphov till den typ av hälsoeffekter som vi studerat.

– Bukfetma är en riskfaktor för såväl hjärt-kärlsjukdomar som diabetes och då en stor andel av befolkningen dagligen utsätts för höga ljudnivåer från trafik och kan buller ha en större inverkan på hälsan än vad som tidigare varit känt, säger Charlotta Eriksson, medicine doktor vid IMM i ett pressmeddelande.

Studien ”Long-Term Aircraft Noise Exposure and Body Mass Index, Waist Circumference, and Type 2 Diabetes: A Prospective Study” har publicerats i Environmental Health Perspectives.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.