Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-17 22:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/flygolyckan-i-kalvesta-slackte-22-liv-slumpen-raddade-boende/

Räddningsstyrkor skickades snabbt till nedslagsplatsen. Ambulanserna fick dock skickas tillbaka, några överlevande finns inte.
STHLM

Flygolyckan i Kälvesta släckte 22 liv – slumpen räddade boende

Tidigt en lördagsmorgon i januari 1977 störtar ett passagerarplan hastigt mitt i västra Stockholm. Samtliga ombord omkommer, men en ren tillfällighet gör att inte fler liv går förlorade.

Medan olyckan väckte upp en tidigare debatt om Bromma flygplats framtid, kunde den mystiska kraschen spåras till en varning som aldrig nådde fram.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Redan dagen efter olyckan blossar debatten om framtiden för Bromma flygplats upp. Till höger syns en flygbild över det olycksdrabbade området.
Foto: DN
Bild 2 av 6 Planet och ett tiotal bilar demolerades helt i kraschen. Mirakulöst omkom inga andra än de ombord, inte heller husen skadades mer än ett par nedsotade väggar.
Foto: PRESSENS BILD / TT /
Bild 3 av 6 Det havererade planet drog till sig stor uppmärksamhet. Boende i området vittnar om hur folk från hela Stockholm åkte till platsen för att se det rykande vraket.
Foto: Olle Lindeborg/TT
Bild 4 av 6 Efter att kvarlevor från de 22 omkomna omhändertagits fick polisen ett digert arbete att samla ihop alla vrakdelar.
Foto: Roger Tillberg/TT
Bild 5 av 6 De bärgade vrakdelarna, varav mycket nästan helt förstörts, samlades i en hangar på Bromma för att att ge ledtrådar till varför olyckan skett.
Foto: Roger Tillberg/TT
Bild 6 av 6 Parkeringen skars upp av det störtade planet, vars motorer borrade sig meter ned i marken.
Foto: Kent Östlund/TT