Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Flyktingkvarter kan byggas i Stockholm stad

4.000 nödbostäder till flyktingar ska byggas i Stockholm stad de kommande åren. 1.500 ska vara på plats redan under 2016. Men exakt var kvarteren ska ligga är okänt.

Sedan några månader pågår en krisplanering i Stockholm stad för att kunna ge flyktingar som får permanent uppehållstillstånd egna bostäder. Det avslöjade Svenska Dagbladet under torsdagen.

Tanken är att 4.000 flyttbara lägenheter, som upphandlas av Stockholmshem, ska bilda kvarter och upprättas på olika platser i Stockholms kommun. Enligt SvD kommer 1.500 lägenheter att stå klara redan i år, och resterande under 2017 och 2018.

– Kvarteren ska stå i 7–9 år men avsikten är att det ska bli genomgångsbostäder på 2–3 år, tills dess att de som bor där kommer i arbete och kan flytta in på den reguljära bostadsmarknaden, säger Lena Karlsson, samordnare av temporära bostadslösningar vid stadsledningskontoret i Stockholm stad till SvD.

Enligt Lena Karlsson inventeras just nu mark för 6–8 etableringar, men förklarar att det kan bli uppemot 20 om man kan anpassa kvarteren i befintlig bebyggelse.

Till DN uppger bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) att ett arbete pågår för att få fram vilka platser som är aktuella för lägenheterna.

– Vilka det blir kommer inom kort. För att undvika segregation är det viktigt att bostäderna placeras på olika platser runt om i staden, säger hon.

Klart är dock att Stockholmshems upphandling gäller kvarter som blir 80 eller 300 lägenheter stora och kan pusslas ihop på olika sätt. Prislappen beräknas bli över en miljard kronor.

Ny lag från 1 mars

Från 1 mars kommer landets kommuner inte längre att kunna hänvisa till bostadsbrist som skäl för att inte ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd, enligt en ny lag. Därmed bidrar den nya lagen till ett ökat behov av tillfälliga bostadslösningar i kommuner där det råder bostadsbrist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.