Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Flytta Karl XII till en undanskymd plats”

Statyerna av Karl XII och Gustav II Adolf i Stockholm bör flyttas till någon mer undanskymd plats. Det föreslår de båda riksdagsledamöterna Annika Lillemets och Valter Mutt, båda MP, i en motion till riksdagen.

I motionen skriver Lillemets och Mutt bland annat att ”de två envåldshärskarna ledde landet under olika perioder av Sveriges stormaktstid. Krig, misär och ett skoningslöst förtryck präglade denna epok. Sveriges stormaktstid var en mörk tid, i vårt land såväl som i andra länder som drabbades av svensk aggression.”

Platserna i centrala Stockholm bör i stället utsmyckas så att de ”signalerar fred, tolerans, mångfald, frihet och solidaritet”.

Men vilka undanskymda platser kan motionärerna då tänka sig för kungastatyerna?

– Det finns till exempel statykyrkogårdar i Baltikum, där bland annat gamla Leninstatyer får stå. Det skulle kunna vara något, en plats för den mörkare delen av det svenska kulturarvet, säger Valter Mutt i en kommentar för Aftonbladet.se.

Mutt har själv baltisk bakgrund – hans föräldrar flydde under andra världskriget från det ockuperade Estland, vilket han menar kan bidra till hans vilja att ”markera extra mycket mot krig och den här typen av historia”.

Lundahistorikern Dick Harrison undrar om det rör sig om ett skämt när han av Expressen ombeds att kommentera motionen. Då det står klart för honom att det inte har något med humor att göra säger han:

– Jag håller helt med om att det här är två krigiska kungar, men de här statyerna ingår i Stockholms stadsbild. De reflekterar en del av vår moderna historia. Att ta bort dem är detsamma som att förneka hur vår historia har sett ut, säger Dick Harrison.

Gustav II Adolfs ryttarstaty avtäcktes på Gustav Adolfs torg 1796. Statyn av Karl XII står i Kungsträdgården, på Karl XII:s torg, sedan 1868.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.