Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Flytten av Karolinska har kantats av tekniska problem

Simulation av en operation på en strokepatient.
Simulation av en operation på en strokepatient. Foto: Paul Hansen

Dyra konsulter, it-haveri och strålningsläckage – flytten in i Nya Karolinska har inte varit smärtfri. När det nu blivit dags för neurologin att flytta in på sjukhuset har it-problemen åter gjort sig påminda.

– Problemen är åtgärdade och kommer inte påverka patienterna, säger Stanley Holsteiner, som koordinerar flytten.

Det är bara dagar kvar till öppning och all utrustning är fortfarande inte på plats. På plan 10 är delar av vårdenheten avstängd för några sista byggtekniska åtgärder och personer med ”It-support” tryckt på bröstet rör sig i korridorerna.

I vissa av operationssalarna har man fått lägga om golv och på ett ställe sitter det uppe en extra vägg efter den senaste av 15 vattenläckor, som drabbade tre våningsplan.

På pressvisningen fungerar inte den automatiska dörröppningen till en av operationssalarna där en simulering av en operation av en akut strokepatient demonstreras. Journalisterna får istället lotsas ut bakvägen. Personalen förklarar att varje minut räknas för de här patienterna eftersom miljontals hjärnceller dör varje sekund utan syre.

Så sent som förra veckan var det stora tekniska problem med övervakningssystemet på Nya Karolinska. It-systemet kommunicerade inte med monitorerna som övervakar patienterna. Men inget av det ska påverka inflyttningen, försäkrar Stanley Holsteiner som är chef för programkontoret.

– Vi har haft problem med vår patientmonitorering. Det är åtgärdat så att det är stabilt och säkert. Det kommer inte tas något i drift som inte är säkert för patienter och personal, säger han.

Magnus Andersson är chef för Tema Neuro, han förklarar att man har dragit fysiska kablar till övervakningsmonitorerna så att de inte ska vara nätverksberoende.

Magnus Andersson, chef för Tema Neuro.
Magnus Andersson, chef för Tema Neuro. Foto: Paul Hansen

– Det finns reservrutiner, så jag känner att kvaliteten på övervakningen i de nya lokalerna är bättre än vad den är i dag. Verksamheterna kvinnor, barn och hjärta har ju varit här under nästan två år och det har varit en del problem. Men det som har trasslat tidigare är löst nu, säger Magnus Andersson.

Flyttarbetet in i Nya Karolinska, som inleddes i november 2016, har kantats av tekniska problem. Förra året tvingade de tekniska haverierna det högteknologiska sjukhuset att flera gånger gå upp i stabsläge. Ett av it-haverierna i november ledde till att en hjärtpatient avled efter att hjärtstoppet upptäcktes för sent.

I våras upptäcktes en läcka från en av de nya strålningsbunkrarna som inte hade hunnit sättas i bruk. Förhöjda strålvärden mättes upp och experter fick rycka in. Men Holsteiner försäkrar om att allt är åtgärdat.

Stanley Holsteiner koordinerar flytten.
Stanley Holsteiner koordinerar flytten. Foto: Paul Hansen

– För alla system har vi rutiner. Vårdpersonalen förstår vad som kan inträffa om det inte fungerar och de har en reservrutin för att hantera det, säger han och fortsätter.

– Sen tycker vi att vi inte är helt i mål när det gäller den fulla funktionaliteten med de it-system som landstinget har upphandlat, så det arbetet kommer att fortsätta. Det påverkar inte patienterna. Men det påverkar våra medarbetare så tillvida att vi inte blir fullt så effektiva som vi hade förväntat oss.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.