Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 03:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fodande-kvinnas-livmoder-brast/

STHLM

Födande kvinnas livmoder brast

En kvinna som födde på numera nedlagda BB Sophia klagade på svåra smärtor men fick höra att ”det gör ont att föda barn”. Kort därefter brast kvinnans livmoder och barnet som låg livlöst mellan hennes tarmar fick förlösas med urakut kejsarsnitt. Förlossningskliniken kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg.

Det var 2015 som kvinnan i 30-årsåldern blev igångsatt efter en fullgången men smärtsam graviditet. Bara 14 månader tidigare hade hon blivit förlöst med kejsarsnitt och under sin nuvarande graviditet sökte hon vid upprepade tillfällen vård på BB Sophia för svåra smärtor, utan att bli tagen på allvar, enligt kvinnans egen IVO-anmälan.

När det väl var dags för igångsättandet kunde hon inte ens bli undersökt utan lustgas, på grund av smärtorna.

”Men då fick jag höra att det gör ont att födda barn och barnmorskan och kollegor   kom bara in och tittade på mig och sa att jag inte kunde ha så ont som jag påstod”, skriver kvinnan i sin anmälan.

Läs mer: Södersjukhuset kritiseras för passivitet vid svår förlossning

Läkare tillkallades först flera timmar senare och vid ultraljudet upptäcktes att barnets hjärtfrekvens sjunkit. Läkaren utförde ett urakut kejsarsnitt och upptäckte att livmodern brustit samt att ”foster och moderkakan låg fritt i bukhålan”.

”19.47 togs bebisen ur min mage, livmodern hade gått sönder och bebisen låg livlös bland mina  tarmar. (...) Men på något sätt som dom inte kan svara på så överlevde mitt  barn (utan men) och jag”, skriver kvinnan och avslutar med orden ”Jag önskar bara att  dom hade lyssnat och trott på det jag sa när jag hade ont så det inte hade behövt gå så långt”.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg har den tjänstgörande barnmorskans handläggning av patienten varit bristfällig och läkare borde ha tillkallats tidigare.