Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fogden avslår krav om ”Ryska huset” på Lidingö

Kronofogden avslår ansökan om särskild handräckning mot huset på Lidingö som tidigare ägdes av Rysslands handelsrepresentation, rapporterar Svenska Dagbladet.

Den nya ägaren, företaget LKO Fastighets AB, har begärt handräckningen för att flytta bort en bom, en skylt och några betongsuggor. Utrikesdepartementet har tidigare rått Kronofogden att inte bistå med detta, de anser att anordningarna omfattas av diplomatiskt skydd.

Konflikten började på 1990-talet när den förre ryske presidenten Boris Jeltsin beslöt att nationalisera en tysk affärsmans tillgångar i St Petersburg. 2003 begärde tysken utmätning av huset, efter många turer sålde Kronofogden byggnaden 2014 mot ryska statens vilja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.