Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-23 16:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/folk-fragar-ofta-hur-jag-orkar-men-det-ar-ju-mitt-barn/

02:02. Coriander var drygt två år gammal när han diagnostiserades med Wolf-Hirschhorns syndrom som är en väldigt sällsynt genetisk sjukdom. I dag är han tolv år gammal och utvecklas i sin alldeles egen takt.
STHLM

”Folk frågar ofta hur jag orkar, men det är ju mitt barn”

– Vi vet inte om han överlever.

De sista två månaderna hade varit svåra under graviditeten. Ultraljud hade visat att hjärtat inte slog som det skulle. Cecilia och Marcus blev tvungna att åka in varje morgon till Södersjukhuset för extrakontroller av hjärta och tillväxt. Att besluta om när förlossningen skulle ske blev en balansgång. Man ville att graviditeten skulle bli fullgången men samtidigt inte riskera barnets liv. Tre veckor senare tog läkarna beslutet och Coriander kom till världen den fjortonde februari 2008. Alla hjärtans dag.

DN:s Paul Hansen har följt Coriander i hans vardag.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 4 Alla Hammarbys sånger, någon enstaka låt av Imperiet och Nationalteatern. Pappa Marcus repertoar är något begränsad och sopborsten aningen ostämd, men spontankonserterna i köket är alltid succéer för enmanspubliken Coriander. ”Gudskelov har han har en något udda musiksmak och musiken hjälper till väldigt under sondmatningen.”
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 4 Coriander är känslig för infektioner och ligger inlagd ungefär två månader per vinter. Marcus har räknat ut att han av de senaste nio jularna har varit hemma hos familjen en. ”Vi brukar fira nere i entréhallen på SÖS. Om han är pigg nog för det. De brukar ha en tomte som kommer för barnens skull.”
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 4 Födelsedag, vänner och släkt och presenter. Alla hjärtans dag hemma hos familjen Natasja och Marcus.
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 4 Kärlekens blick. Marcus är lycklig för varje stund med sin son men känner även stor sorg. ”Det är alltid en enorm ledsamhet. Jag tror aldrig den släpper.”
Foto: Paul Hansen