Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Folkets hus stoppar inbjudna talare

Folkets hus i Rinkeby har med kort varsel stoppat två evenemang. Det ena med en kontroversiell predikant, det andra med en islamkritiker. ”De ska inte vara här och sprida sådana värderingar i vårt hus”, säger Folkets hus vd Calle Nathanson.

De planerade föredragen har på varsitt håll rönt stor avsky från olika grupper. Kamal El Mekki anklagas för att vara en ”hatpredikant” av exempelvis Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsson och Mona Walters planerade islamkritiska föredrag har väckt upprörda känslor hos muslimer i Rinkeby, enligt Sveriges radio.

På måndagen meddelade Folkets hus riksorganisation, FHP, att Kamal El Mekki inte är välkommen till Rinkebys Folkets hus. Ungefär samtidigt fick arrangören bakom Mona Walters föreläsning, föreningen Fri Folkbildning, besked om att inte heller Walter får komma. Hennes evenemang skulle ha hållits på måndagskvällen.

Fri Folkbildning, där Sverigedemokraternas tidning Samtidens tidigare chefredaktör Jan Sjunnesson är ordförande, skrev efter beskedet ett blogginlägg där de sågade beslutet att hindra Walter. ”Denna hatpredikant ok”, twittrade Sjunnesson och syftade på El Mekki.

Men det är El Mekki alltså inte, enligt FHP.

”Att upplåta lokal till Kamal El Mekki strider mot Folkets Hus och Parkers värdegrund om alla människors lika värde, jämställdhet och jämlikhet”, skriver FHP i ett pressmeddelande.

Arrangör bakom El Mekkis föreläsning är föreningen Muslim Aid Sverige. Deras talesperson vill inte uppge sitt namn, men han tycker att FHP:s beslut är förkastligt.

– Vi bjuder in och försöker bjuda till dialog. I stället blir man smutskastad. Han har redan blivit stämplad av allmänhet och media. Han anklagas på lösa grunder, säger talespersonen till DN.

Kamal El Mekki kommer i vilket fall att hålla sitt föredrag, enligt Muslim Aid Sverige. Vilken lokal det kommer att flyttas till är ännu inte klart.

Han kritiseras bland annat för att stå bakom saudiska strafflagar, vad tycker ni om det?

– El-Mekki har hållit kurs om strafflagar på Stockholms universitet och förklarat det resonemanget djupare, men det intresserar inte Gudmundsson och alla andra.

Han ska också ha uttryckt sig nedvärderande om kvinnor och homosexuella, kände ni till det?

– Vi visste inte att han hade uttalat sig på det här sättet, men jag tar inte avstånd förrän jag har hört hans sida av saken. Först måste jag ha mer kött på benen, säger talespersonen till DN.

Calle Nathanson är vd för FHP. Han säger att besluten har tagits av Folkets hus i Rinkeby, men de grundar sig på att Rinkeby har antagit den centrala lokaluthyrningspolicyn som innebär att säga nej till att hyra ut till ”rasistiska, främlingsfientliga, icke-demokratiska eller exkluderande partier eller grupperingar”.

– Vi har följt och tittat på föreläsningar Kamal El Mekki har gjort och där ser man tydligt att han förespråkar dödsstraff för ickerätttrogna, han talar kränkande om homosexuella som enligt honom drivs av begär och saknar rättigheter. Det framkommer åsikter om att kvinnor inte är jämställda män och aldrig kan bli det, säger Calle Nathanson till DN.

Beslutet att stoppa föreläsningen med Mona Walter riktar sig dock inte mot just Walter.

– Det är riktat mot arrangören Jan Sjunnesson. Han står nära Avpixlar och har en syn på muslimer och islam som inte på något sätt tillhör den demokratiska grupperingen. Vi säger nej till hans organisation, vi säger inte nej till henne.

Hur pass vanligt är det att ni stoppar inbjudna gäster såhär nära inpå?

– Det händer. Framförallt har det varit rasistiska organisationer, nazister under pseudonym som har upptäckts i sista stund.

Sverigedemokraterna är i regel inte heller önskvärda i Folkets hus.

– Man säger ja till Sverigedemokraterna i paneldebatter eller i kommunfullmäktigemöten som hålls i våra hus, men man säger nej till organiserade egna partimöten. Vi grundar det på vad som står i deras partiprogram. De ska inte vara här och sprida sådana värderingar i vårt hus, säger Calle Nathanson.

Kamal El Mekki skulle även ha hållit ett föredrag i Stockholms moské den 20 juni, under ett evenemang som samordnas av bland andra Stockholms unga muslimer och Ibn Rushd. Nu finns han inte längre med i programmet. DN har sökt företrädare för organisationerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.